Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2005

Η απλή αριθμητική του ΚΚΕ

Από την τοποθέτηση του ειδικού εισηγητή του ΚΚΕ Νίκου Γκατζή κατά την πρώτη ημέρα συζήτησης του προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2006 (18/12/2005)

«..δεν μπορώ να μη σχολιάσω επίσης αυτό τον κομπασμό, την αυτοϊκανοποίηση αλλά και την κάλπικη παρουσίαση που έγινε σχετικά με τα 20,1 δισεκατομμύρια ευρώ που θα πάρει η χώρα μας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Μπαίνει το ερώτημα: Πόσο είναι η συμμετοχή της χώρας μας κατ’ έτος, κύριοι Βουλευτές;
Είναι το 1,27% του ΑΕΠ που σημαίνει, αν κάνετε λογαριασμό με τα 193 δισεκατομμύρια ευρώ που είναι φέτος το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν, ότι είναι περίπου 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ.
Για πείτε μου λοιπόν επί επτά χρόνια πόσο βγαίνει;
Βγαίνει 18,5 δισεκατομμύρια ευρώ.
Φέτος έχουμε 7% του ΑΕΠ. Να βάλουμε ένα 10% αύξηση σε όλο αυτό το περιθώριο; Να βάλουμε ακόμη 2 δισεκατομμύρια περίπου; Πηγαίνουμε στα 20,5 δισεκατομμύρια ευρώ.
Πόσα παίρνουμε;
Παίρνουμε 20,1 δισεκατομμύρια ευρώ.
Θα τα απορροφήσουμε όλα αυτά;
Όχι. Οι απορροφήσεις φθάνουν στο 50%, 60%, 70% και στην καλύτερη περίπτωση στο 75%.
Επομένως, χάνουμε ή κερδίζουμε;»

2 σχόλια:

talos είπε...

Έχω την εντύπωση ότι η συμμετοχή της Ελλάδας είναι ~1.85 δισ. Ευρώ φέτος. Δεν παίρνω όρκο βέβαια, αλλά έχω την εντύπωση ότι το 1,27% είναι το ποσοστό του ΑΕΠ της ΕΕ που πάει στον κοινοτικό προϋπολογισμό. Αλλά δεν πληρώνουν όλες οι χώρες το ίδιο ποσοστό...

Υπάρχει μόνο δίκιο στο ότι αν η απορροφητικότητα είναι χαμηλή (κάτω του 65%) το πραγματικό πακέτο θα είναι κάτω από τα 13 δις που θα δώσουμε περίπου σε επτά χρόνια...

S G είπε...

προφανως και δεν δινουμε τετοιο ποσοστο του ΑΕΠ εμεις! μα για ονομα του θεου τι ατομα βαζει για ειδικους εισηγητες το ΚΚΕ!

δεν θα σχολιασω οτι θεωρουμε εθνικη επιτυχια να ειμαστε οι πιο φτωχοι της ΕΕ15 ωστε να παιρνουμε τα μεγαλυτερα κονδυλια...