Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2005

Η επιθυμία του Χρ. Βερελή

Ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ Χρ. Βερελής, απευθυνόμενος στους βουλευτές της ΝΔ (από τη 2η ημέρα συζήτησης του προϋπολογισμού)

«..αυτοανακηρύσσεσθε «χρήσιμοι». Δυστυχώς, για πολλές κατηγορίες είστε μόνο ευχάριστοι. Είστε μόνο ευχάριστοι, διότι μην έχοντας πρόγραμμα, παίζοντας ένα σενάριο που η μόνη σταθερή του είναι ότι κυβερνάτε, κάνετε αυτό που στα ιταλικά λέγεται «comedia de l’ arte». Είναι το θέατρο όπου οι υποκριτές κάνουν το διάλογό τους, αυτοσχεδιάζοντας το σενάριο με μία μόνο κεντρική ιδέα. Όμως, επειδή θα μιλήσει κάποια στιγμή ο Κοινοβουλευτικός σας Εκπρόσωπος, που αρέσκεται στα λατινικά, ρωτήστε τον τι σημαίνει «acta est fabula». Θα ήταν πολύ χρήσιμο να το ακούσετε.»

Για όσους δεν μπορούν να περιμένουν την άνοδο του Β. Πολύδωρα στο βήμα, η φράση «acta est fabula» προέρχεται από το αρχαίο ρωμαϊκό θέατρο. Με τη φράση αυτή, ανακοίνωναν στους θεατές τη λήξη της παράστασης καλώντας τους, ταυτόχρονα, να χειροκροτήσουν. Κατά λέξη, η φράση «acta est fabula, plaudite!» σημαίνει «η κωμωδία τελείωσε, χειροκροτήστε!», και την επανέλαβε ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Αύγουστος λίγο πριν πεθάνει.

[«acta est fabula, plaudite!» Suetonius, Vitae Caesarum, Divus Augustus]

Δεν υπάρχουν σχόλια: