Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2008

Πρόεδροι της Βουλής (16) Λόντος Ανδρέας

του Παντελή Στ. Αθανασιάδη

Ο Ανδρέας Λόντος, βουλευτής και γερουσιαστής, εξελέγη Πρόεδρος της Βουλής το 1859-1860 και ανέλαβε κατά καιρούς, διάφορα υπουργεία.


Δύο μεγάλες και ευκατάστατες οικογένειες της Πελοποννήσου κατά το 18ο και 19ο αιώνα, έφεραν το επίθετο Λόντος. Και οι δύο οικογένειες είχαν σαν αφετηρία το χωριό Κάλανος Νεζερών της Αχαΐας. Όταν οι Τούρκοι ανακατέλαβαν την Πελοπόννησο από τους Ενετούς, οι Λόντοι χωρίστηκαν, και ένας κλάδος της οικογένειας, από το 1717, εγκαταστάθηκε στο Αίγιο, και ο άλλος κλάδος ρίζωσε στην Πάτρα.
Στην Επανάσταση του 1821 η οικογένεια των Λόντων προσέφερε μεγάλες υπηρεσίες. Τα μέλη της είχαν προετοιμαστεί για την επικείμενη επανάσταση, αφού είχαν μυηθεί από το 1818 στην Φιλική Εταιρεία. Η οικογένεια Λόντου συγκρότησε σώμα 700 στρατιωτών και πήρε μέρος μεταξύ άλλων στις μάχες της Πάτρας και του Μεσολογγίου.
Από την οικογένεια των Πατρών, κατάγονταν ο Ανδρέας Λόντος του Χριστοδούλου, ο οποίος γεννήθηκε το 1810. Σπούδασε στην Ιταλία. Ήταν γλωσσομαθής. Οι σύγχρονοί του τον αποκαλούσαν «Λογιώτατο». Αρχικά διορίσθηκε δικαστής.
Διετέλεσε Δήμαρχος Πατρέων, το 1841-1843.
Ήταν πληρεξούσιος στην Α΄ Εθνοσυνέλευση του 1843 και στη συνέχεια βουλευτής Πατρών κατά τα έτη 1856 έως και το 1860.
Ακόμα, υπηρέτησε ως πληρεξούσιος Πατρών στη Β΄ Εθνοσυνέλευση του 1862.
Διετέλεσε σε τρεις διαφορετικές θητείες, υπουργός της Δικαιοσύνης.
Πρόεδρος της Βουλής εξελέγη στις 17 Δεκεμβρίου 1859. Στην ψηφοφορία, που έγινε με τη χρησιμοποίηση και των κουκιών, ο Ανδρέας Λόντος έλαβε 58 ψήφους έναντι 35 ψήφων του Δημητρίου Καλλιφρονά. Βρέθηκαν επίσης 11 λευκά ψηφοδέλτια, που κατά την εφημερίδα «Αιών» οφείλονταν σε δυσαρεστημένους βουλευτές, οι οποίοι προσδοκούσαν να είναι αυτοί υποψήφιοι Πρόεδροι Βουλής.
Μετά την εκλογή του έλαβε το λόγο και μεταξύ άλλων τόνισε: «Τον εσωτερικόν νόμον του Σώματος τούτου, τον Κανονισμόν, έχων αείποτε γνώμονα και οδηγόν, θέλω μετά σταθερότητος, πιστώς, ειλικρινώς και αμερολήπτως εφαρμόσει».
Ο Λόντος παρέμεινε στο αξίωμα του Προέδρου έως τις 18 Μαΐου 1860.
Μετά το 1865, δεν επανεξελέγη βουλευτής. Διορίστηκε νομάρχης Ζακύνθου και αργότερα γεν. πρόξενος της Ελλάδος στα Ιωάννινα. Πέθανε στην πόλη της Ηπείρου στις 8.9.1881 και ετάφη στο Α΄ Νεκροταφείο Πατρών.-


*Ο συνάδελφός μας Παντελής Αθανασιάδης «φιλοτέχνησε» τα πορτρέτα των Προέδρων του ελληνικού κοινοβουλίου για την εκπομπή ‘Κοινοβουλευτική Ιστορία’ του τηλεοπτικού σταθμού της Βουλής των Ελλήνων. Τα πορτρέτα αναδημοσιεύονται «στης Βουλής τα Έδρανα», κατά τη σειρά εκλογής των Προέδρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: