Τρίτη 9 Ιουνίου 2009

Ευρωεκλογές 2009 – μια δεύτερη σκέψη

1.
Η αποχή πλησίασε το 50% (47,37%). Σε σχέση όμως με τις προηγούμενες ευρωεκλογές, αυξήθηκε κατά περίπου 10% (από 36,77%).
Το ποσοστό αυτό δεν μπορεί να θεωρείται μεγάλη δεξαμενή (πρώην) ψηφοφόρων της ΝΔ. Άλλωστε, όπως είπε και ο Α. Σαμαράς, οι ψηφοφόροι αυτοί δεν θα ξαναψηφίσουν ΝΔ εάν δεν αλλάξει. Μπορεί λοιπόν να αλλάξει η ΝΔ έως το Μάρτιο του 2010;

Θεωρώ, εξάλλου, λανθασμένη τη λογική, σύμφωνα με την οποία, άπαξ και ένα κόμμα λάβει κάποιο σημαντικό ποσοστό στις κάλπες ή στις δημοσκοπήσεις (βλέπε ΣΥΡΙΖΑ), αυτό θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο εσαεί. Να υποστηρίζεται δηλαδή ότι, κι αν ακόμα ο κάποτε ψηφοφόρος του έπραξε διαφορετικά, πρόκειται για μια πρόσκαιρη συμπεριφορά, και, δεν μπορεί παρά να επιστρέψει!

Κατ’ εμέ, δεν είναι ήσσονος σημασίας και η ευθύνη του εκάστοτε υπουργού Εσωτερικών να ξεκαθαρίσει τους εκλογικούς καταλόγους από αποβιώσαντες και διπλοεγγεγραμμένους καθώς και να εκτιμήσει το ποσοστό εκείνων που για διάφορους λόγους δεν μπορούν να ψηφίσουν (πχ ομογενείς), προκειμένου να βγουν ασφαλέστερα συμπεράσματα.

2.
Το ΠΑΣΟΚ νίκησε με διαφορά 4,4% από τη ΝΔ (36,64% έναντι 32,29% επί των εγκύρων). Ωστόσο, λόγω της μεγάλης αποχής, το ΠΑΣΟΚ εμπιστεύτηκαν το 18,79% των εγγεγραμμένων, και τη ΝΔ, ακόμα λιγότεροι (16,56%)*. Παρακάμπτοντας τον προβληματισμό για την άρνηση ψήφου στα νυν πολιτικά κόμματα (δείτε το άρθρο της Λασκαρίνας) θέλω να επισημάνω την απόσταση που πήρε –αντικειμενικά- το ελλαδικό εκλογικό σώμα από το ευρωκοινοβούλιο. Συνυπολογιζομένης της ψήφου στο ΚΚΕ, που τάσσεται κατά της ΕΕ, εξασθενεί η εικόνα της Ελλάδας που εμπιστεύεται τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για το πολιτικό μέλλον της.

3.
Ο δικομματισμός (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ) έπεσε, χωρίς να επωφεληθεί κατ’ ελάχιστον, ο κύριος πολέμιός του: η Αριστερά! Από 13,64% το 2004 (ΚΚΕ 9,48 + ΣΥΝ 4,16%) πήρε τώρα 13,05% (ΚΚΕ 8,35 + ΣΥΡΙΖΑ 4,70) με σημαντικά μειωμένο αριθμό ψηφοφόρων (από 834.843 σε 669.181). Όχι μόνο πλήρωσε και η Αριστερά την αποχή, απέτυχε να προσελκύσει την όποια διαμαρτυρία προς το κυβερνών κόμμα (κυρίως) και προς το ΠΑΣΟΚ.


4.
Οι διαμαρτυρόμενοι της ΝΔ –κατά τις δημοσκοπήσεις- κατευθύνθηκαν στο «ισόγειο» του ΛΑΟΣ και στους Οικολόγους-Πράσινους.
Δεν γνωρίζω εάν και σε ποιο βαθμό, οι εκλογείς αυτοί θα «επιστρέψουν» στα κόμματα εξουσίας στις επόμενες εθνικές εκλογές. Διακινδυνεύω όμως την εκτίμηση ότι στην περίπτωση των Ο-Π η μετακίνηση θα αφορά σε ψηφοφόρους, ενώ στην περίπτωση του ΛΑΟΣ η «μετακίνηση» θα αφορά σε ολόκληρο το κόμμα..


*10/6> Υστερόγραφη προσθήκη στο (2), κατόπιν επιθυμίας του ινσάιδερ.
το ΚΚΕ έλαβε το 4,28% των εγγεγραμμένων, ο ΛΑΟΣ το 3,67%, ο ΣΥΡΙΖΑ το 2,41% και οι Ο-Π το 1,79%!

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

πετρος ειπε: Θεωρώ, εξάλλου, λανθασμένη τη λογική, σύμφωνα με την οποία, άπαξ και ένα κόμμα λάβει κάποιο σημαντικό ποσοστό στις κάλπες ή στις δημοσκοπήσεις (βλέπε ΣΥΡΙΖΑ), αυτό θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο εσαεί

- το κακο συντροφε(εν επαγγελματι) ειναι οτι το πιστεψαν οι ιδιοι. μιλουσαν με λογο εξ ..αποκαλυψεως. Ο Αλαβανος έλεγε οτι ο ΣΥΡΙΖΑ θα γινει το ΠΑΣΟΚ της δεκαετιας του 70(αρα αξιωματικη αντιπολιτευση)και ο Τσιπρας οτι θα γινει η ΕΔΑ του 58 (και παλι αξιωματική αντιπολιτευση)
αναρωτιουνται μαλιστα γιατι δεν τους ψηφισαν οι νεοι. ηταν σιγουροι γιαυτο!!
παραμυθιαστηκαν με τη "γενια του αρθρου 16" , η οποία μετα τις κινητοποιησεις εσωσε στους συριζεους ν βεολαιους μαζι με τα ΕΑΑΚ λιγοτερο απο 10%.
Δυσκολοι καιροι για αποκλειστικους προφητες και αποκλειστικους κληρονομους και διαχειριστες ιδεων και ιδεολογιων.

ΥΓ: πως το ειχε πει καποτε ο φλωρακης? ειδαμε τον ισκιο μα ςκαι τον περασαμε για το μποι μας...

αντι-ρησιας

Ανώνυμος είπε...

συγνωμη για τα σαρδαμ. εγραφα υπο πιεση χρονου

ΥΓ: μια ζωη την ιδια δικαιολογια θα βρισκω!!!

Insider® είπε...

Εξαιρετικό το συγκριτικό στοιχείο που έδωσες Πέτρο στο "σημείο 2", αναφορικά δηλαδή με το πόσοι "επί των εγγεγραμμένων" ψήφισαν το ΠΑΣΟΚ και πόσοι τη ΝΔ.
Η εικόνα θα ήταν (σημείο 3) απίστευτα εντυπωσιακή, αν κατέγραφες τα αντίστοιχα, "επί των εγγεγραμμένων" ποσοστά για το ΚΚΕ και το ΣΥΡΙΖΑ...
Αλλαξαν οι εποχές και τώρα πλέον αυτό "φαίνεται" περισσότερο από ποτέ άλλοτε: Αλλού "ο αγώνας του συντρόφου" κι αλλού "η αγωνία αυτού του τόπου για ζωή"!

Πέτρος Δημητρόπουλος είπε...

κον Ινσάιδερ
Ενταύθα

Κατόπιν επιθυμίας σας, το (2) συμπληρώθηκε.

Δείτε τον αστερίσκο στην ανάρτηση!

Insider® είπε...

Ευχαριστώ Πέτρο για το υστερόγραφο! Δεν είναι "φοβερό"; Δεν είναι τουλάχιστον αξιοπρόσεκτο ότι πίσω από τους (συγκεκριμένους) αριθμούς κρύβονται τόσο λίγοι "κατά δήλωσιν" αριστεροί;;;
Σ.σ.: Τώρα που είδα ότι "εδώ" εκπληρώνονται τόσο γρήγορα οι επιθυμίες, την άλλη φορά θα ζητήσω ... πενθήμερο ταξίδι στη Γουαδελούπη! Thnx εκ των προτέρων!!!