Παρασκευή 19 Ιουνίου 2009

Θα ξανάρθουμε στη μόδα!

Απο την πρώτη μέρα που άκουσα στη ζωή μου για την αριστερά-και σας βεβαιώνω ήταν πριν ακόμα πάω στο νηπιαγωγείο- συμπορεύεται με την εσωτερική της κρίση.
Αυτο δεν είναι κατ' ανάγκην κακό. Η προσπάθεια του ανθρώπου να αρνηθεί τη βαρβαρότητα που είναι στη φύση του και να συμπεριφερθεί με οδηγό την πνευματική και πολιτισμένη του πλευρά είναι η διαρκής αναζήτηση των κάθε φορά διαφορετικών μορφών του σοσιαλισμού.
Μόνο επιπόλαιες ή αδιάβαστες ή φανατικές προσεγγίσεις μπορούν να το αγνοήσουν αυτό.
Βεβαίως στο όνομα του σοσιαλισμού έγιναν πλείστες όσες βαρβαρότητες. Ασφαλώς είχαμε εφαρμογές που απογοήτευσαν τους ίδιους τους αριστερούς και οδήγησαν σε εγκλήματα. Παγκοσμίως αλλα και εδώ στη χώρα μας. Είναι υποχρέωση μας να κρίνουμε τα σημερινά πειράματα συγκροτημένων κομμάτων ή νέων προσπαθειών για την επαναπροσέγγιση της αριστερής αντίληψης. Αυτό όμως δεν μπορεί να μας κάνει να απορρίψουμε την ιδέα μιας ανθρώπινης κοινωνίας. Μπορεί στο μέλλον να τεθεί το ζήτημα με άλλη μορφή, πάντα όμως παραμένει επίκαιρη η αναζήτηση της ουσίας της αριστερής ματιάς στην κοινωνία.
Και παιδιά μην μπερδεύεστε. Αριστερά δεν είναι μόνο ο Αλαβάνος, ο Τσίπρας και η Παπαρήγα. Απορρίπτοντας αυτούς δεν θα απορρίψουμε δα και τον ίδιο το σοσιαλισμό. Είναι άδικο.

11 σχόλια:

dyosmaraki είπε...

Η Αριστερά πιστεύω πως έχει ένα βασικό πρόβλημα : δεν έχει εκσυγχρονίσει τις θεωρίες της στο σήμερα.

Πιστεύω στην εξελικτικότητα των πραγμάτων και των εννοιών.
Η έννοια του σοσιαλισμού στις μέρες μας είναι θολή. Και τον εθνικισμό "εθνικο-σοσιαλισμό" τον βάφτισαν.

Η προσαρμογή των θεωριών του σοσιαλισμού στην Ελληνική πραγματικότητα δεν μου φαίνεται να είναι ξεκαθαρισμένη ανάμεσα στα κόμματα της Αριστεράς.

Κανείς δεν είναι αλάθητος ούτε τα κόμματα, ούτε οι άνθρωποι.
Το κύριο ερώτημα στο οποίο θα πρέπει (πιστεύω) να απαντήσουν τα Αριστερά κόμματα και να καταλήξουν μεταξύ τους είναι :
1."Τι είδους σοσιαλισμό θέλουμε στην Ελλάδα? "
2."Εκτός από το τι θέλουμε θα πρέπει να εξεταστεί τι είδους σοσιαλισμός μπορεί να εφαρμοστεί στην Ελλάδα?"
3. Σε ποιές θέσεις συμφωνούν τα Αριστερά κόμματα μεταξύ τους?

Επειτα ας αφήσουν κατά μέρος τις διαφορές που τους χωρίζουν και ας αρχίσουν να δουλεύουν πάνω σε όσα συμφωνούν.

Ισως έτσι να συσπειρώσουν πάλι τον κόσμο γιατί είναι άδικο όπως γράφεις να απορρίψουμε τον σοσιαλισμό μόνο και μόνο επειδή δεν έχουν καταλήξει ακόμη τα Αριστερά κόμματα στο είδος του σοσιαλισμού που θα ήθελαν.

Laskarina είπε...

@dyosmaraki
Συμφωνώ μαζί σου ότι οφείλουν για αρχή να απαντήσουν σ' αυτά τα τρία θεμελιώδη ερωτήματα. Ποιός όμως θα τους πείσει να τα θέσουν στους εαυτούς τους; Η πραγματικότητα; Συχνά μοιάζουν να την παραβλέπουν. Οι φωνές απο κάτω; Συχνά τις παρερμηνεύουν. Όπως για παράδειγμα όταν τον περασμένο Δεκέμβρη "βάφτισαν" εξέγερση την οργή των 15χρονων και έσπευσαν να την οικειοποιηθούν αντί να σκύψουν να διερευνήσουν τα αίτια και μετά να διαμορφώσουν με ψυχραιμία θέσεις.

dyosmaraki είπε...

1. Η επαφή με την πραγματικότητα και τους πολίτες έχει προ πολλού χαθεί.

Οι διαρκείς συσκέψεις μέσα σε 4 τοίχους των κομμάτων και η συχνή συναναστροφή με τους ίδιους και τους ίδιους κομματικούς συντρόφους δημιουργεί στεγανά και απομακρύνει από την γνώση των αληθινών προβλημάτων.

Μοναδική λύση να αρχίσουν να συχνάζουν εκεί που συχνάζουν οι απλοί πολίτες και όχι οι οργανωμένοι (το λέω σαν φιλική συμβουλή όχι μοναχά για την Αριστερά μα για όλα τα πολιτικά κόμματα και τους εκπροσώπους τους)

2. Οι φωνές από κάτω
Για μια φορά ας πάψουν οι ηγέτες των πολιτικών κομμάτων να μιλούν οι ίδιοι και να επιθυμούν να επιβάλλουν τη γνώμη τους. Ας αφουγκραστούν τις φωνές των απλών πολιτών αλλά και των απλών μελών και φίλων τους. Δεν σημαίνει πως όταν κάποιος εκφράζει μια "διαφορετική" άποψη είναι εχθρός του εκάστοτε κόμματος. Ισως να επιθυμεί το καλό του κόμματος και να προτρέπει σε αλλαγή πορείας όταν αυτή δεν είναι η ενδεδειθγμένη.

3. Η "εξέγερση" του Δεκεμβρίου
Συμφωνώ. Η διερεύνηση των αιτίων των κοινωνικών αναταραχών του Δεκεμβρίου θέλει βαθειά μελέτη.

Η γνώμη μου είναι πως ίσως αυτή η βιασύνη να αποτέλεσε την αιτία για την απώλεια τόσων ψήφων αλλά και το μεγάλο ποσοστό της αποχής όσων πίστευαν σε μια καλύτερη Αριστερά.

j.ap είπε...

Αγαπητή Λασκαρίνα η Αριστερά ως μόδα έχει αποδείξει πως μπορεί να έχει τύχη, στην “ρεάλ πολιτικ” όμως επίτρεψέ μου να πολύ αμφιβάλω...

Και επειδή είμαι μικρός, αλήθεια όταν λέμε Αριστερά εννοούμε και τον ΣΥΡΙΖΑ;

Υ.Γ. Πραγματικά δεν κατάλαβα, η κρίση στον συνασπισμό της Κουμουνδούρου προήλθε επειδή το κόμμα επαναποδείχθηκε και στις ευρωεκλογές ότι είναι μικρό. Καλά ποιος –εκτός των ιδίων- τους είχε πει ότι είναι μεγαλύτερο. Αχ αυτή η ιστορική σπουδή του μικρομεγαλισμού βάσανα που γεννά…

Ανώνυμος είπε...

Εγκαίνια στην επιχειρηματική λειτουργία ακόμη και των αρχαιολογικών μουσείων με στόχο την ολοσχερή εμπορευματοποίηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς σηματοδοτούν οι λαμπερές εκδηλώσεις για την έναρξη λειτουργίας του νέου μουσείου της Ακρόπολης», τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

αχ λασκαρινα μου.
ποια ειναι αυτη η ιδεατη αριστερα σου? που εσκασε μυτη να την κρινω?
οταν θα την δεις πες μου να συστοιχηθω. προς το παρον εχω μπροστα μου την-μια εκ των δυο- ανωτερω.

αντι-ρησιας

Laskarina είπε...

@j.ap
Κατ΄αρχας με συγκινεί το γεγονός ότι είσαι-κατά δήλωσιν σου- μικρός και σκύβεις να διαβάσεις πραγματάκια που γράφονται για την αριστερά.
Εγω δεν υπερασπίζομαι ούτε τον ΣΥΝ ούτε το ΚΚΕ. Θα πρόσεξες όμως ότι στην αρχική μου ανάρτηση υποστηρίζω ότι"...μπορει στο μέλλον η ιδέα μιας ανθρώπινης κοινωνίας να τεθει με άλλη μορφή..." και μ' αυτο προσπαθώ να πω ότι δεν χρειάζεται να αντιλαμβανόμαστε την αριστερά με τις σημερινές της αναπηρίες.
Αρνούμαι όμως παράλληλα να συμβιβαστώ με το ζοφερό μέλλον που προοιωνίζεται η "άλλη πλευρά" και νομίζω ότι η αριστερή οπτική μας είναι απαραίτητη.

@αντι-ρησία
Δεν ωφελει να μου απαντάς με τις ρήσεις της φίλης μου της Αλέκας. Σ' αυτό συμφωνούμε όλοι. Παρακάτω.

Ανώνυμος είπε...

λασκαρινα
απαντησα με αλεκα απειδη δεν εχω κατι αλλο. μονο αλεκο και αλεξη-αντε και ρουντι ριναλντι και μπανια
καλο σ/κ

Ανώνυμος είπε...

τους οποιους βεβαια συμπαθω ως ανθρωπους -ολους εκτο απο αλεκα.
αλλα εδω αναφερομαστε σε ιδεες
αντι-ρησιας

Γιώργος Χατζηδημητρίου είπε...

"Είμαστε κουμμούνια/
διαλεχτά παιδιά μέσα στην πιάτσα/
και δεν τη χαλάνε/
οι ΠΑΣΟΚοι τη δική μας ράτσα"
Ρε σεις...(σ.σ: και j.ap :όχι και μικρός, ε;..)Να ρωτήσω κάτι; Στη Μανωλάδα της Ηλείας όπου μαζεύουνε τις φράουλες για ένα ξεροκόματο αυτοί οι δυστυχισμένοι ξένοι, τι ακριβώς είναι αυτό το πρόβλημα; Φυλετικό ή ταξικό; Και μήπως κάτι ενδιάμεσο;
Ρωτώ να μάθω κι εγώ γιατί δεν ξέρω δηλαδή που να το κατατάξω...

Γιώργος Χατζηδημητρίου είπε...

Θα ξανάρθουμε
μέσα απ΄ το Cosmopolitan
με Γαλλική φινέτσα
με Αρμάνια αρματωμένοι
και μ΄ αρώματα
Αυτή τη φορά
θα παρασύρουμε τις γυναίκες τους
και θα γίνει το νέο παιδομάζωμα
τι παιδομάζωμα...
Τεκνομάζωμα δηλαδή...
Τότε θα γίνουμε ξανά της μόδας Λασκαρίνα!

j.ap είπε...

Αγαπητή μου Λασκαρίνα, επέτρεψέ μου δύο παρατηρήσεις,έστω και καθυστεριμένα λόγω Σαββατοκύριακου:

1ον εγώ έγραψα μικρός και όχι σκυφτός.

2ον για το ότι"...μπορει στο μέλλον η ιδέα μιας ανθρώπινης κοινωνίας να τεθει με άλλη μορφή..." συμφωνώ απόλυτα. Ομως αυτό μην μου το περιχαρακώνεις ως "Αριστερά"...γιατί μου θυμίζεις εκείνο το "δημοκρατικών δυνάμεων" του ΄80.