Τετάρτη 24 Ιουνίου 2009

Για τα παιδιά πολλών κατώτερων θεών...

"... Τα παιδιά-πρόσφυγες δεν ευθύνονται τα ίδια γιατί έχασαν τα σπίτια και τους γονείς τους, γιατί βρέθηκαν ξαφνικά σε μια βάρκα να θαλασσοπνίγονται, ούτε για τους κινδύνους και τις κάθε είδους ταλαιπωρίες και κακοποιήσεις που υφίστανται. Τα παιδιά-πρόσφυγες φτάνουν στην Ελλάδα σε κατάσταση απόγνωσης, συχνά ασυνόδευτα, εγκαταλείποντας τη χώρα τους προκειμένου να διαφύγουν τον κίνδυνο και έχοντας βιώσει τραυματικές εμπειρίες, έχοντας δει γονείς και συγγενείς να φυλακίζονται, να εξαφανίζονται ή ακόμη και να εκτελούνται. Αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα επιβίωσης, στερούνται οικογενειακών και κοινωνικών δεσμών, και έχουν προβλήματα επικοινωνίας, λόγω γλωσσικών και πολιτισμικών διαφορών.
Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ επισημαίνει την ανάγκη προστασίας και την έλλειψη κατάλληλων κέντρων υποδοχής στη χώρα μας, καθώς τα ήδη υπάρχοντα «κέντρα διαμονής και φιλοξενίας» είναι στην πραγματικότητα «κέντρα διοικητικής κράτησης». Σε κάθε περίπτωση, θεωρούμε ότι το πρόβλημα δεν λύνεται με επιχειρήσεις «σκούπα» που καταλήγουν σε καταπάτηση των δικαιωμάτων των ανηλίκων και σε πογκρόμ, ούτε και είναι της αποκλειστικής αρμοδιότητας της ΕΛΑΣ. Απαιτείται αποτελεσματικότερη λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών, δημιουργία δομών υποδοχής στα σημεία εισόδου που θα επιτρέπουν τον εντοπισμό των ατόμων που δικαιούνται διεθνούς προστασίας και Κέντρα Κρατικής Μέριμνας που οφείλει να εξασφαλίσει για τους ανήλικους το υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας"...
Από ανοιχτή επιστολή του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Τα υπόλοιπα στο ddp.org.gr
(Και για την αντιγραφή Insider).

11 σχόλια:

Πέτρος Δημητρόπουλος είπε...

@ινσάιδερ
Συγκινητικό, πράγματι, το πρόβλημα που θέτεις. Χωρίς να παραγνωρίζω την ανάγκη για κρατική αρωγή ή το πεπερασμένο των δυνατοτήτων της χώρας να αντιμετωπίσει το πελώριο πρόβλημα, είμαι βέβαιος ότι σημαντικός αριθμός ελληνικών οικογενειών θα δέχονταν να "υιοθετήσουν" παιδιά-πρόσφυγες είτε για ένταξη στον κοινωνικό μας ιστό είτε μέχρι να ανοίξουν φτερά για μια νέα ή την παλιά πατρίδα τους.
Τι λες;

Insider® είπε...

@ Πέτρο φίλε μου, Είναι, αναμφισβήτητα, εξαιρετικά ενδιαφέρουσα η ιδέα σου. Και είμαι περισσότερο από βέβαιος ότι θα είναι από τις κεντρικές που θα (πρέπει) να εξεταστούν, αν κάποια στιγμή, οι κατάλληλοι άνθρωποι αποφασίσουν να αναλάβουν με τρόπο συγκροτημένο και συστηματικό την εξέταση σύγχρονων ζητημάτων και την ανεύρεση λύσεων σε αυτά. Μακριά από συνθήματα, ταμπέλες, εντυπωσιασμούς. Δεν ξέρω... Ισως, να μπορούμε να ξεκινήσουμε εμείς κάτι.
Τί λες;

Unknown είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Unknown είπε...

Αγαπητοί Insider και Π. Δημητρόπουλε,
σας ευχαριστούμε για τη δημοσιότητα που δώσατε στην πρωτοβουλία του Δικτύου. Βρίσκουμε πολύ καλή την ιδέα της υιοθεσίας, θα την επεξεργαστούμε και θα επανέλθουμε σύντομα.
Με φιλικούς χαιρετισμούς

ΔΙΚΤΥΟ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ
Τηλέμαχου 3, 114 72, τηλ. 210 3625786, φαξ. 210 6542792, email: diktio1@gmail.com, www.ddp.org.gr

Ανώνυμος είπε...

ω ρε μιλιουνια που θα πλακωσουν...

αντι-ρησιας

Ανώνυμος είπε...

στην καμποτζη το καλοκαιρι ειδα πολλους ευρωπαιους να υιοθετουν παιδια, και να τα γλυτωνουν απο την δυστυχια
οι γονεις παρεμεναν εκει...

Πέτρος Δημητρόπουλος είπε...

@αντι-ρησίας/ανώνυμος,
Υποθέτω ότι ανέγνωσες το περιεχόμενο της ιδέας για την "υιοθεσία".
Δεν κόμισα γλαύκα στην Αθήνα.
Παρόμοια αλληλεγγύη επέδειξαν αρκετές οικογένειες της πατρίδας μας στα παιδιά του πολέμου της Γιουγκοσλαβίας.
Ειδικότερα για τα ορφανά παιδιά-πρόσφυγες, δεν βλέπω γιατί δεν μπορούν να ζήσουν μαζί με εθελόντριες οικογένειες.
Στόχος μας, πάντα θα είναι τα παιδιά-πρόσφυγες να ζουν με τις οικογένειές τους, στις πατρίδες τους.
Δέχομαι να συζητήσουμε για τα "μιλεούνια", τις μπούργκες, την πεπερασμένη δυνατότητα της χώρας μας να δώσει αρωγή στους "εισβολείς".
Θα θυμάσαι ασφαλώς, ότι σε κάθε φτωχό σπίτι της ελληνικής επαρχίας υπήρχε πάντα ένα πιάτο φαί για τον ικέτη. Είμαι βέβαιος ότι υπάρχους κάποιες οικογένειες που μπορούν να προσφέρουν και ένα μαξιλάρι για το ξένο παιδάκι.

ΥΓ Δεν χρειάζεται η αναζήτηση προτύπων φιλανθρωπίας στην αλλοδαπή. Πιθανόν εκεί, η "Μαντόνα" να είναι η άλλη όψη ιμπεριλιστικών πολέμων που γεννούν πρόσφυγες.
ΥΓ2 ίσως τα "τείχη" που υπονοείς να είναι μια κάποια λύσις. Αλλά από την άλλη πλευρά, τα παιδιά-πρόσφυγες δεν πιέζουν, πιέζονται.
Και μέχρι το κράτος μας, η ΕΕ "μας" ή δεν ξέρω ποιος άλλος αποφασίσουν να αποκτήσουν μεταναστευτική πολιτική, ή πολιτικές διαμεσολαβήσεων, ειρήνευσης και ανάπτυξης στα "θερμά σημεία" του κόσμου, ο καθένας από μας μπορεί να αποφασίσει εάν θα αγκαλιάσει ή θα κλωτσήσει το μικρό αγόρι που έφτασε έως την πόρτα μας.

Ανώνυμος είπε...

Παρασκευή, 26 Ιούνιος 2009
Με «βόμβα» έτοιμη να εκραγεί μοιάζει η κατάσταση στο ακριτικό Αγαθονήσι. Οι 10 εθνοφύλακες του νησιού παρέδωσαν τα όπλα τους στον πρόεδρο της Κοινότητας, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να καταδείξουν το αδιέξοδο στο οποίο έχει φθάσει η συγκέντρωση οικονομικών μεταναστών που καταφθάνουν από την Τουρκία..Την περασμένη Πέμπτη, 193 άτομα από το Αφγανιστάν, την Παλαιστίνη και ...την Σομαλία εντοπίστηκαν σε βάρκες ανοικτά του Αγαθονησίου και προωθήθηκαν από το Λιμενικό στο νησί, όπου οι μόνιμοι κάτοικοι ανέρχονται σε 170.Άνδρες, γυναίκες και παιδιά, 193 ψυχές, ζουν εδώ και πέντε ημέρες σε χωράφια, αγρούς, δρόμους, χωρίς «κεραμίδι» πάνω από τα κεφάλια τους, χωρίς κρατική μέριμνα, ιατρική φροντίδα και μίνιμουμ συνθήκες υγιεινής.Οι κάτοικοι τους προσφέρουν νερό, φαγητό και ρούχα, όπως κάνουν άλλωστε κάθε φορά όταν οικονομικοί μετανάστες εγκαταλείπονται από Τούρκους δουλεμπόρους στα ανοικτά του νησιού

- για την αντιγραφη
αντι-ρησιας

ΥΓ1: δεν ειδα την Μαντονα. ουτε καν -δυστυχως- την ατζολινα τζολι, αν και περπατησα στους ναους που ειχε γυρισει την λαφρα κροφτ
Ειδα απλους ανωνυμους ανθρωπους με προσωπα σμιλεμενα απο ευτυχια, με ματι γελαστο, γιατι αχνοχαραζε μια ελπιδα στη ζωη τους,καθως κοιταγαν λατρευτικα το σχιστοματικο μελαψουλικο παιδακι που μολις ειχαν "αγορασει"

ΥΓ2 :ο ικετης ειναι ενα προσωπο και ειναι ιερο.
τα μιλιουνια ειναι κολαση και η κολαση ειναι ανιερη

Ανώνυμος είπε...

* ατζελινα
-συγνωμη γραφω 3 τα ξημερωματα

Πέτρος Δημητρόπουλος είπε...

@αντι-ρησίας
Αντιλαμβάνομαι το άγχος που προκαλεί η έλευση "μιλεουνιών". Δεν αντιλαμβάνομαι την επιμονή στο "μοντέλο" των διασημοτήτων ή μη που "αγοράζουν", όπως λες, παιδιά στην Άπω Ανατολή. Σου ζητώ απλώς να δεις το ελληνικό παράδειγμα -στο επίπεδο των απλών ανρθώπων- που αγκάλιασαν το "Αρμενάκι", το "Γιουγκοσλαβάκι" και ίσως σήμερα το "Αφγανάκι". Αν προτείνεις να στήσουμε τείχη για να αποτρέψουμε "το μεγάλο κύμα που θα μας πνίξει" όπως (νομίζω ότι φοβάσαι), ας το συζητήσουμε και αυτό. Αλλά μην αποκλείεις πολλές παράλληλες δράσεις ανθρωπιάς.
ΥΓ Ουδείς, από μόνος του, είναι "υπεύθυνος" για τα βάσανα του κόσμου ώστε να υποστεί τις συνέπειές του. Ο καθείς όμως από μας -ειδικά στις ανεπτυγμένες χώρες- κάτι μπορούμε να κάνουμε.

Ανώνυμος είπε...

δεν εγινα κατανοητος.
αν αρχισει τετοια κινηση θα πεσει συρμα
ηδη τωρα οταν βγαινουν στο αγαθονησι με τα κινητα παιρνουν ασια η αφρικη τους δικους τους και λενε οκ ηρθα
-εσυ δεν το φοβασαι το μεγαλο
το κυμμα?
το θεωρω σιγουρο -δεν εχω κανεναν τρομο απεναντι στους ξενους ...
-απλα, ορθολογικα το αντιμετωπιζω
και αναρωτιεμαι γιατι να μην το προλαβουμε, η να το μειωσουμε?

ΥΓ: με με παρεξηγησεις και μην το παρεις προσωπικα: υπαρχει στην πολιτικη ο ορος χρησιμοι ηλιθιοι
-πολλοι χρησιμοι ειναι για τους τουρκους λαθρεμπορους ανθρωπων..