Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2009

Πρόεδροι της Βουλής (35) Σωτηρόπουλος Σωτήριος

Ως πρωθυπουργός και υπουργός Οικονομικών υπηρέτησε ο Σωτήριος Σωτηρόπουλος, πολιτικός της περιοχής Τριφυλίας, ο οποίος αναδείχθηκε και δύο φορές Πρόεδρος της Βουλής. Ο Σωτηρόπουλος έπεσε και θύμα απαγωγής την ληστοσυμμορία του Λαφαζάνη.


Σωτήριος Σωτηρόπουλος, τσιγκογραφία, Βιβλιοθήκη ΙΝΕ/ΕΙΕ


Ο Σωτήριος Σωτηρόπουλος, γεννήθηκε στο Ναύπλιο το 1831, αλλά λόγω του γάμου και της στενής σχέσης που απέκτησε με την πατρίδα της συζύγου του, πολιτεύθηκε στην Τριφυλία.

Σπούδασε Νομικά και άσκησε τη δικηγορία στην Αθήνα.

Το 1863, εξελέγη πληρεξούσιος Τριφυλίας στη Β΄ Εθνική Συνέλευση. Στη συνέχεια, εξελέγη κατ΄ επανάληψη βουλευτής Τριφυλίας και Μεσσηνίας από το 1868 έως το 1892 και από το 1895 έως το 1898.

Ο Σωτήριος Σωτηρόπουλος, διετέλεσε πολλές φορές υπουργός Οικονομικών στις κυβερνήσεις του Κωνσταντίνου Κανάρη, του Μπενιζέλου Ρούφου και του Αλέξανδρου Κουμουνδούρου μεταξύ των ετών 1864 και 1881.

Πρόεδρος της Βουλής εξελέγη δύο φορές. Την πρώτη στις 18 Σεπτεμβρίου 1878 με χρήση κυάμων, επί 102 παρόντων βουλευτών, έλαβε 79 ψήφους. Λευκό ψήφισαν 23 βουλευτές. Ευχαριστώντας τη Βουλή για την εκλογή του τόνισε μεταξύ άλλων: «Θέλω προσπαθήσει να δικαιώσω την εκλογήν σας και να ανταποκριθώ εις την εμπιστοσύνην σας δια της ακριβούς και αμερολήπτου εκπληρώσεως των καθηκόντων μου». Η θητεία του διήρκεσε έως τις 9 Δεκεμβρίου 1878. Τη δεύτερη φορά, εξελέγη Πρόεδρος το φθινόπωρο του 1879 με 147 ψήφους, επί 182 παρόντων. Βρέθηκαν 20 λευκά ψηφοδέλτια και άλλα 5 έγραφαν διάφορα άλλα ονόματα. Η θητεία του έληξε στις 18 Απριλίου 1880. Στις δύο προεδρικές του θητείες ο Σωτήριος Σωτηρόπουλος προήδρευσε συνολικά σε 174 συνεδριάσεις.

Φιλόδοξος πολιτικός, επιχείρησε να διαδεχθεί τον Αλέξανδρο Κουμουνδούρο στην ηγεσία του κόμματός του, αλλά απέτυχε, αφού τον υποσκέλισε ο Θεόδωρος Δηλιγιάννης. Από το 1892 ήταν επικεφαλής ευάριθμης ανεξάρτητης πολιτικής ομάδας.

Το Μάιο του 1893 ανέλαβε την πρωθυπουργία της χώρας και το υπουργείο Οικονομικών. Επί της πρωθυπουργίας του έγιναν τα εγκαίνια της Διώρυγας της Κορίνθου παρουσία του βασιλέως Γεωργίου και της βασιλίσσης Όλγας στις 25 Ιουλίου 1893. Η κυβέρνησή του ανετράπη τον Οκτώβριο του ιδίου έτους.

Ένα περιστατικό που συνδέθηκε με την πολιτική του σταδιοδρομία, είναι η απαγωγή του από τους ληστές της συμμορίας του λήσταρχου Λαφαζάνη. Τον συνέλαβαν στην περιοχή Αγρίλι Τριφυλίας στις 28 Ιουλίου 1866 μέσα στο κτήμα των 150 στρεμμάτων που καλλιεργούσε. Ήταν τότε βουλευτής είχε ήδη διατελέσει υπουργός Οικονομικών. Παρέμεινε αιχμάλωτος επί 36 ημέρες και απελευθερώθηκε με την καταβολή λύτρων 80.000 δραχμών, που ήταν ποσό υπέρογκο την εποχή εκείνη.

Αργότερα, το 1866, εξέδωσε το βιβλίο «Τριάκοντα έξ ημερών αιχμαλωσία και συμβίωσις μετά ληστών». Ο εκδότης της εφημερίδας «Φως» Σοφοκλής Καρύδης, που αντιπολιτεύονταν την κυβέρνηση Αλέξανδρου Κουμουνδούρου, με αφορμή την απαγωγή αυτή είχε γράψει χρησιμοποιώντας τα αρχικά του ονόματος του πρωθυπουργού:

Πόσοι λησταί εφύτρωσαν;

Ως τώρα αι Αθήναι

Ένας ληστής ενόμιζαν,

Ο Άλφα Κου, πως είναι!...


Ο Σωτήριος Σωτηρόπουλος, πέθανε στην Αθήνα το 1898.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Τα παιδιά του κυρ.Σωτηρόπουλου
που είναι - να σώσουν την Ελλάδα.
Αυτός ο τόπος δεν έχει συνέχεια φιλιατρινέ κύριε Πλακονούρη.
Σταύρος Αθανασακόπουλος
Μηχανικός Αρχιτέκτονας
Μεσσήνη Μεσσηνίας