Τετάρτη 16 Ιουνίου 2010

Βυθιζόμεθα θεσμικά

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΗΣ ΕΣΗΕΑ

ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ ΤΟΥ ΚΩΔΙΚΑ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΤΗΣ ΕΣΗΕΑ

15 Ιουνίου 2010

Σύμφωνα με το άρθρο 5 παρ. ε’ Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας, ο δημοσιογράφος οφείλει:

«Να μην επιδιώκει και να μη δέχεται οποιεσδήποτε παροχές σε χρήμα και είδος, που θίγουν την αξιοπιστία και την αξιοπρέπειά του και επηρεάζουν την ανεξαρτησία και την αμεροληψία του».

Κατόπιν αυτού και, σύμφωνα με τη διάταξη αυτή, σε σχέση με πρόσφατα δημοσιεύματα, που αφορούν τους στοιχειώδεις όρους αξιοπιστίας του δημοσιογραφικού επαγγέλματος, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ απαιτεί:

α. Να δοθεί στην ΕΣΗΕΑ η «λίστα» των δημοσιογράφων, που ταξίδεψαν στη Νότια Αφρική με χορηγία της Τράπεζας Πειραιώς.

β. Να δοθούν στην ΕΣΗΕΑ τα στοιχεία από την κατάθεση του υπευθύνου της εταιρείας δημοσίων σχέσεων « CIVITAS » στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, στην οποία φέρεται να ισχυρίσθηκε ότι χρηματίζονται δημοσιογράφοι.

Η ΕΣΗΕΑ γνωρίζει ότι υπάρχει πρόβλημα δεοντολογίας. Αναγνωρίζει ότι υπάρχουν ευθύνες και στα δημοσιογραφικά Σωματεία, που δεν προσπάθησαν αρκετά για την αντιμετώπισή του. Δηλώνει, όμως, ότι δεν προτίθεται να συνεχίσει να ανέχεται αυτό το φαινόμενο, που διαβρώνει το επάγγελμα και το δικαίωμα των πολιτών στην αντικειμενική ενημέρωση.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

4 σχόλια:

dyosmaraki είπε...

Στα λόγια όλοι καταδικάζουν όλους. Είμαι περίεργη να δώ στο "δια ταυτά" τι θα γίνει...

Ερώτηση κρίσεως : Εκτός από την Τράπεζα Πειραιώς άλλοι χορηγοί σε άλλες εκδηλώσεις όπου συμμετέχουν δημοσιογράφοι δεν υπάρχουν???? (Οχι πως περιμένω απάντηση δηλαδή...)

dyosmaraki είπε...

Διορθ. "δια ταύτα"

Γιώργος Χατζηδημητρίου είπε...

Βεβαίως υπάρχουν Δυοσμαρί.
Αλλά συνηθίσαμε στην αποτρόπαιη θέα και πια τι να πείς. Είναι έστω κάτι που η ΕΣΗΕΑ "φιλοτιμήθηκε" έστω μετά απο προσπάθεια κάποιων που ξέρω και σήκωσε κάπως το θέμα. Την περασμένη βδομάδα-και θα το γράψω σε ειδική ανάρτηση για να μην περάσει ντούκου- ένας άσημος δημοσιογράφος της "Καθημερινής" ένας αλήτης και ρουφιάνος τα βρόντηξε και τους χάρισε και την αποζημίωση, όταν η διεύθυνση του ζήτησε στο ρεπορτάζ που κάλυπτε να μπλέξει αναίτια το ΚΚΕ, τώρα που ο Αλαφούζος τα΄ χει σπάσει για τα καλά με τον Περισσό.
Σπύρος Κάραλης τ΄ όνομά του για την "δεύτερη ιστορία". Αυτή που γράφεται άδοξα, αλλά με μεγάλη αξιοπρέπεια, όταν κλείνουν οι πόρτες και ο δημοσιογράφος είναι μόνος του με τις αρχές του, απέναντι στην άμετρη διευθυντική και ιδιοκτησιακή εξουσία...

dyosmaraki είπε...

Σίγουρα είναι θετικό που έστω και στα λόγια "φιλοτιμήθηκε" η ΕΣΗΕΑ να αναφερεθεί σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα.

Ομως έστω και αν βγουν στη φόρα τα ανομήματα κάποιων ξεπουλημένων δημοσιογράφων. Υστερα τι? Δεν πρέπει αυτοί οι ξεπουλημένοι να υποστούν ποινές (π.χ. στέρηση της επαγγελματικής τους ταυτότητας?). Εχει τα κότσια να το κάνει η ΕΣΗΕΑ?

Οσο για το άλλο θέμα που θίγεις ναι νομίζω πως είναι φως φανάρι πως όχι μόνο η Καθημερινή αλλά και άλλες εφημερίδες και ΜΜΕ δείχνουν να ασκούν μια ενορχηστρωμένη επίθεση ενάντια στο ΚΚΕ που παραπέμπει σε μεθόδους άλλοτινών εποχών....

"Η ιστορία που γράφεται άδοξα, αλλά με μεγάλη αξιοπρέπεια, όταν κλείνουν οι πόρτες και ο δημοσιογράφος είναι μόνος του με τις αρχές του, απέναντι στην άμετρη διευθυντική και ιδιοκτησιακή εξουσία" (όταν γίνεται γνωστή) βοηθά ετούτες τις δύσκολες ώρες τον πολίτη να γίνεται συνοδοιπόρος των εκπροσώπων του κλάδου σας και να λέει
"Δεν είναι όλοι ίδιοι".....χαμογελώντας με αισιοδοξία...