Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2006

Οι πρώτοι Έλληνες ευρωβουλευτές.

Υπό Παντελεήμονος του Ιαματικού

Η παρουσία της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, άρχισε τον Ιανουάριο του 1981, όταν η Ελλάδα έγινε πλήρες μέλος της τότε ΕΟΚ.
Επειδή όμως οι ευρωεκλογές σε ολόκληρη την Ευρώπη, είχαν προηγηθεί το 1979 και η εκπροσώπηση της χώρας μας, δεν μπορούσε να γίνει με αιρετούς εκπροσώπους, για πρώτη και μεταβατική φάση, επελέγη η λύση του διορισμού ως ευρωβουλευτών, μελών του εθνικού Κοινοβουλίου, κατά την αναλογία της δύναμης των κομμάτων.
Τότε η ΝΔ ως κόμμα της πλειοψηφίας, είχε 14 ευρωβουλευτές, το ΠΑΣΟΚ 7, και από ένα ευρωβουλευτή είχαν η ΕΔΗΚ, το ΚΚΕ και το ΚΟΔΗΣΟ.
Αξίζει να αναφέρουμε τα ονόματά τους:
Επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ είχε τοποθετηθεί ο Λεωνίδας Μπουρνιάς, που ήταν και Α΄ αντιπρόεδρος της Βουλής. Οι υπόλοιποι ευρωβουλευτές ήταν οι Βαρδάκας Μιχαήλ, Βλαχόπουλος Δημήτριος, Βογιατζής Γεώργιος, Βύζας Θεμιστοκλής, Γόντικας Κωνσταντίνος, Δαλακούρας Γεώργιος, Δημόπουλος Ιωάννης, Ζαρντινίδης Νικόλαος, Κατσαφάδος Ιωάννης, Μαρκοζάνης Σπυρίδων, Παπαευστρατίου Ευστράτιος, Σουσουρογιάννης Ευάγγελος και Φράγκος Δημήτριος.
Επικεφαλής των ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ ήταν ο Γιάννης Χαραλαμπόπουλος και οι άλλοι έξι ήταν οι Γεωργιάδης Αντώνιος, Κουτσοχέρας Ιωάννης, Νικολάου Κωνσταντίνος, Πεπονής Αναστάσιος, Πλασκοβίτης Σπυρίδων και Φωτήλας Ασημάκης.
Από την ΕΔΗΚ ήταν ο πρόεδρός της Ιωάννης Ζίγδης, από το ΚΚΕ ο Κωνσταντίνος Λουλές (που τον Φεβρουάριο του 1981 αντικαταστάθηκε από τον Κωνσταντίνο Κάππο) και από το ΚΟΔΗΣΟ ο πρόεδρός του Γιάγκος Πεσμαζόγλου.
Από τότε, εξελέγησαν πολλοί άλλοι ευρωβουλευτές.
Τελικά η υποδοχή των Ελλήνων Ευρωβουλευτών έγινε στις 12 Ιανουαρίου 1981 και η ελληνική σημαία κυμάτισε ως 10η μαζί με τις σημαίες των 9 άλλων χωρών της τότε ΕΟΚ.
Η πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου κ. Σιμόν Βέιλ υποδέχθηκε θερμά τους Έλληνες Ευρωβουλευτές αν και οι κ. Ι. Χαραλαμπόπουλος και Κ. Λουλές μίλησαν την πρώτη μέρα για την αντίθεση των κομμάτων τους τότε στην ένταξη της χώρας μας στην ΕΟΚ.
Στην υποδοχή των Ελλήνων Ευρωβουλευτών παρίστατο ο πρόεδρος της Κομισιόν Γκαστόν Τόρν και ο πρώτος Έλληνας επίτροπος Κωνσταντίνος Κοντογιώργης.
Ένα από τα πρώτα θέματα που έθιξαν τότε οι Έλληνες Ευρωβουλευτές, ήταν το Κυπριακό… Από τότε μέχρι σήμερα τα ίδια και τα ίδια....

Δεν υπάρχουν σχόλια: