Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2007

Όταν η προστασία του περιβάλλοντος κάνει καλό και στην τσέπη..

Είτε ανησυχείς για τις εκπομπές των αερίων θερμοκηπίου είτε θαυμάζεις κρυφά τον Σκρουτζ Μακ Ντακ, βρίσκεσαι στο σωστό ιστολόγιο. Ακολούθησε τις παρακάτω οδηγίες και θα δεις διαφορά..

Συσκευές

*Ακόμα και εάν ο φορτιστής σου δεν είναι συνδεδεμένος με το τηλέφωνο, συνεχίζει να τραβάει ρεύμα. Βγάλε τον από την πρίζα όταν δεν τον χρησιμοποιείς.

*Εάν όλοι οι Ευρωπαίοι βράζαμε τη σωστή ποσότητα νερού, η ενέργεια που θα εξοικονομούσαμε θα ρευματοδοτούσε το ένα τρίτο των φανοστατών της ηπείρου μας.. Βράσε μόνο το νερό που χρειάζεσαι για τον καφέ ή το τσάι σου.

*Βάλε τέσσερις από τους μετασχηματιστές σου σε πρίζα με διακόπτη και βγάλε από την ατμόσφαιρα 35 χγμ διοχειξίου του άνθρακα κάθε χρόνο.

Κλίμα

*Μείωσε τη θερμοκρασία κατά ένα μόλις βαθμό Κελσίου και μπορεί να εξοικονομήσεις έως και 10% το κόστος θέρμανσης του σπιτιού σου, αλλά και να αποφύγεις την εκπομπή έως και 300 χγμ από εκπομπές CO2 ανά νοικοκυριό το χρόνο.

*Προστάτευσε τις εξωτερικές μονάδες των κλιματιστικών από την άμεση έκθεσή τους στον ήλιο και μπορείς να εξοικονομήσεις έως και 10% της κατανάλωσης ενέργειας.

Τρόφιμα

*Η μεταφορά αγαθών με αεροπλάνο από τη μια μεριά του κόσμου στην άλλη παράγει περίπου 1.700 φορές περισσότερες εκπομπές CO2 από τη μεταφορά τους με φορτηγό σε απόσταση 50 χλμ. Κατανάλωσε τοπικά τρόφιμα στην εποχή τους.

Υγιεινή

*Η εγκατάσταση χαμηλής ροής βρυσών και κεφαλών μπαταριών μπάνιου μπορεί να εξοικονομήσει 230 χγμ CO2 ανά άτομο το χρόνο και να μειώσει το κόστος θέρμανσης του νερού έως και 16%.

*Ένα ντους αντιπροσωπεύει το 65% της συνολικής χρήσης ζεστού νερού στο σπίτι. Συντόμευσε τα ντους για να μειώσετε την κατανάλωση ζεστού νερού.

*Κάνοντας ντους αντί για μπάνιο μπορεί να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας στο ένα τέταρτο.

Φώτα

*Αντικατέστησε πέντε συμβατικές λάμπες που χρησιμοποιείς κατά μέσο όρο πέντε ώρες ημερησίως με ηλεκτρονικές λάμπες και θα εξοικονομήσεις περίπου 250 χγμ CO2 το χρόνο.

*Τα χρήματα που ξοδεύεις για λαμπτήρες αποτελούν το 5-10% του συνολικού κόστους. Το υπόλοιπο 90-95% είναι το κόστος του ρεύματος για να ανάψουν οι λαμπτήρες.

Λοιπά

*Η καθημερινή χρήση μιας ηλεκτρικής γκαραζόπορτας ισούται με μία ώρα παρακολούθηση τηλεόρασης.

*Η χρήση του ασανσέρ για 15 δευτερόλεπτα μπορεί να καταναλώσει το ίδιο ρεύμα με μια λάμπα πυρακτώσεως που είναι αναμμένη για μία ώρα. Πήγαινε από τη σκάλα αντί να μπεις στον ανελκυστήρα. Είναι καλό και για την υγεία σου και για το περιβάλλον.

Μεταφορές

*Ένα λεωφορείο μεταφέρει τον ίδιο αριθμό επιβατών με δέκα γεμάτα αυτοκίνητα, αλλά καταλαμβάνει το ένα τρίτο του δρόμου από αυτά και εκπέμπει το μισό CO2 ανά χιλιόμετρο ανά επιβάτη.

*Εάν τα λάστιχα του αυτοκινήτου είναι φουσκωμένα κανονικά, μπορείς να μειώσεις τα έξοδα για βενζίνη. Εάν το λάστιχο είναι φουσκωμένο κατά μισή μονάδα πίεσης λιγότερο η κατανάλωση καυσίμου αυξάνεται κατά 5%. (0,5 bar ισούται με 7 psi)

*Για τις κοντινές διαδρομές, αντί για το αυτοκίνητο, πάρε το ποδήλατο για να μειώσεις τις εκπομπές CO2 έως και 240 κιλά το χρόνο.

*Ένας άνθρωπος που ταξιδεύει μόνος του με το αυτοκίνητο, παράγει τρεις φορές περισσότερο CO2 ανά χιλιόμετρο από το εάν ταξίδευε με το τραίνο. Προτίμησε να ταξιδεύεις με το σιδηρόδρομο.



Πηγή: http://mobgas.jrc.ec.europa.eu/

4 σχόλια:

Γιώργος Χατζηδημητρίου είπε...

Εντάξει, μου φαίνεται, πως δεν έχεις ταξιδέψει ποτές Αθήνα- Καστοριά με το ΚΤΕΛ με ενδιάεμεση στάση στον Καταρραχιά στη Λαμία. Μπορούσες όμως να ρωτήσεις...

Γιώργος Χατζηδημητρίου είπε...

Έχεις υπολογίσει πόσα mrbar παράγει ένας άνθρωπος που ταξιδεύει μόνος του απο Αθήνα προς Θεσ/νικη και την ίδια στιγμή ακούει Βασίλη Καρά;

Πέτρος Δημητρόπουλος είπε...

Μάστορά μου, σωστός. Τον "παλιό καλό καιρό" τα λεωφορεία δεν ήταν εκδρομή με τη Βουγιουκλάκη. Δε λέω, ούτε και τη σήμερον ημέρα αντέχεται το "γουρούνι" στη μασχάλη της κυρίας - εν ώρα αιχμής- στη Λιοσίων. Αλλά, βρε αδερφέ, για εφημερίδα με το Τουότα; Για ψώνια στο Άττικα, «πρώτη-Δευτέρα» στη Σταδίου; ‘Ντάξει, μουσικούλα στο Πάϊονήαρ, φραπεδάκι δίπλα στο αλουμινένιο λεβιέ, γυρνάμε και το καθρεπτάκι να δούμε τη δεσποινίς στο πεζοδρόμιο, καλά είναι. Αλλά, ρε γαμώτο.. Δεν φτάνει η πάλη του δείκτη με τον αντίχειρα να απαλλαγούν από τη μύξα, δεν φτάνει που γόπα, ροχάλα, κοκα-κόλα πέφτουν στο μεγάλο τασάκι, να ‘χω και τον αρύθμιστο καταλύτη να μου κάνει σολάριουμ χειμώνα καιρό; Θες αυτοκινητάκι από Κολιάτσου για Παγκράτι; Πάρε και κανα χριστιανό μαζί σου (άντε και κανά 12θεϊστή, βουδιστή κι ότι τραβά η καρδιά σου). Θες τσάρκα με το πρόσωπο στα Φάληρα; Βγάλε από το πορτμπαγκάζ τις νταμιζάνες με το κρασί που ‘φερες το καλοκαίρι από το χωριό. Απλά πράγματα. Και δεν πειράζει. Ακούς τον ΠετροΛούκα και από το εμ-πι-θριπ-ό-φωνο.

Ανώνυμος είπε...

λες?