Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2007

Κοινωνικός καπιταλισμός

Διαβάστε το νέο άρθρο του Γ. Παπανδρέου στο αγγλόγλωσσο μπλογκ που διατηρεί ως πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, με αφορμή το πρόσφατο ταξίδι του στην Ινδία. Μεταξύ άλλων, ο κ. Παπανδρέου γράφει για τη συνάντησή του με τον "τραπεζίτη των φτωχών", κάτοχο του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης 2006, Μουχάμαντ Γιουνούς. Η τράπεζα του Γιουνούς δανείζει μικρά ποσά σε φτωχούς για να ξεκινήσουν κάποια δραστηριότητα, χωρίς εγγυήσεις και με χαμηλά επιτόκια.
Αυτό που κρατά ο κ. Παπανδρέου είναι η ιδέα του κοινωνικού επιχειρηματία, του ανθρώπου δηλαδή που επιχειρεί με γνώμονα το κοινωνικό συμφέρον.
Το παράδειγμα του Γιουνούς έχει ενδιαφέρον διότι το σύνολο σχεδόν των δανείων εξυπηρετούνται κανονικά και η τράπεζα είναι κερδοφόρα. Τι οδηγεί όμως έναν επιχειρηματία στο να εξελιχθεί σε κοινωνικό καπιταλιστή; Κι αν σε χώρες όπως η Ινδία και το Μπαγκλαντές, η κοινωνική επιχειρηματικότητα υποκαθιστά ανύπαρκτες κρατικές δομές και υποδομές, τι μορφή μπορεί να λάβει μια τέτοια δραστηριότητα σε ανεπτυγμένες οικονομίες;

Δεν υπάρχουν σχόλια: