Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2007

Κοινή δήλωση Παπαθεμελή με Ασλάνη, Γιώτα, Κρητικό και Καρακώστα.

Οι πρώην βουλευτές και υπουργοί του ΠΑΣΟΚ Κώστας Ασλάνης, Στάθης Γιώτας και Παναγιώτης Κρητικός, αλλά και ο πρώην βουλευτής του ΔΗΚΚΙ Ι. Καρακώστας φαίνεται πως αποτελούν την πρώτη «μαγιά» για τον ανανεωμένο κομματικό σχηματισμό* του ανεξάρτητου, εκλεγμένου με το ψηφοδέλτιο της ΝΔ, βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης Στέλιου Παπαθεμελή.

Οι «πέντε» συνυπέγραψαν κείμενο-δήλωση με τίτλο «Που πάμε;» με το οποίο εκφράζουν την αγωνία τους για την Παιδεία, τις οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες καθώς και για τα εθνικά θέματα.

*Δημοκρατική Αναγέννηση

Η δήλωση έχει ως εξής:

Που πάμε;

Παρακολουθώντας τις αρνητικές εξελίξεις σε όλους τους τομείς του δημόσιου και κοινωνικού βίου, εκφράζουμε τον έντονο προβληματισμό μας και την βαθιά ανησυχία μας για την πορεία του τόπου.

Ειδικότερα επισημαίνεται:

α) Η παιδεία, χώρος στον οποίο διαμορφώνεται το επιστημονικό, οικονομικό, πολιτιστικό και πνευματικό μέλλον του Έθνους, οδηγείται σε πραγματικό αδιέξοδο. Η όλη κατάσταση είναι το οδυνηρό αποτέλεσμα διαχρονικών πράξεων και παραλείψεων πολλών παραγόντων, κυρίως όμως των πολιτικών δυνάμεων και ορισμένων συντεχνιών. Και ενώ η κατάσταση αυτή πρέπει να αντιμετωπιστεί από όλους τους αρμόδιους φορείς και από κοινού, ώστε η δημόσια εκπαίδευση να βρει το συντομότερο δυνατό το ουσιαστικό της περιεχόμενο, μια τέτοια ευθύνη δεν φαίνεται να αναλαμβάνεται από κανέναν.

β) Οι οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες, -οι μεγαλύτερες από όλες τις χώρες της Ε.Ε., αποτέλεσμα και αυτές μιας μακροχρόνιας συντηρητικής και «εκσυγχρονιστικής» πολιτικής, της πολιτικής της αχαλίνωτης αγοράς- αντί να περιορίζονται, συνεχώς διευρύνονται, με συνέπεια να απειλείται και αυτή ακόμα η κοινωνική συνοχή, στοιχείο εθνικά κρίσιμο σε καιρούς χαλεπούς.

γ) Ενώ τα εθνικά μας θέματα μέρα με τη μέρα επιδεινώνονται και ενώ κράτη του εθνικού μας περίγυρου μεθοδικά και αθόρυβα ανασυντάσσονται, αναπτύσσονται οικονομικά και κοινωνικά, εκσυγχρονίζουν την εθνική τους στρατηγική και προσαρμόζουν την πολιτική τους στις εκάστοτε συγκυρίες και προωθούν τους διπλωματικούς και στρατιωτικούς τους στόχους, εμείς εδώ, δηλαδή η υπεύθυνη πολιτική ηγεσία του τόπου, αναλώνεται σε αντιπαράθεση εντυπώσεων με μόνο στόχο την είσπραξη χειροκροτημάτων από τις κερκίδες τους. Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, ένας λαός άναυδος και περιθωριοποιημένος απορεί, αγωνιά και διερωτάται:

Αυτή είναι η μοίρα μου; Είμαι άξιος μιας ηγεσίας κατώτερης των περιστάσεων;

Οι υπογράφοντες, απαλλαγμένοι από κάθε είδους προκαταλήψεις και κομματικές εξαρτήσεις, με συναίσθηση της εθνικής ευθύνης, υψώνουμε κραυγή αγωνίας και καλούμε τους Έλληνες πολίτες, άντρες και γυναίκες και ιδιαίτερα τους Έλληνες νέους να συμμεριστούν τον προβληματισμό μας. Τους καλούμε να ανακτήσουν την εθνική τους αυτοπεποίθηση και να προσανατολιστούν σε ένα νέο αγώνα για μια άλλη πολιτική, εθνικά υπερήφανη και κοινωνικά δίκαιη. Υπενθυμίζουμε στους νέους μας ότι το ιστορικό αξίωμα αυτού του λαού ήταν ότι: Τη θέληση του να ζήσει ουδέποτε την υπέταξε στη μοίρα του. Αντίθετα, υπέταξε τη μοίρα του στη θέληση του. Σήμερα, ο λαός με τη δική του θέληση πρέπει να κάνει την υπέρβαση της παθητικής πραγματικότητας.

Οι υπογράφοντες

1)Ασλάνης Κωνσταντίνος πρ. Βουλευτής, πρ. Υπουργός, πρ. Δήμαρχος Ηρακλείου

2)Γιώτας Ευστάθιος πρ. Βουλευτής κ Υπουργός

3)Καρακώστας Ιωάννης πρ. Βουλευτής ΔΗΚΚΙ

4)Κρητικός Παναγιώτης πρ. Αντιπρόεδρος της Βουλής

5)Παπαθεμελής Στυλιανός Βουλευτής, πρ. Υπουργός

2 σχόλια:

Γιώργος Χατζηδημητρίου είπε...

Θέλω να πω κάτι για τον σεμνό αγωνιστή της δημοκρατικής παράταξης Παναγιώτη Κρητικό, που ποτέ δεν πούλησε τους αγώνες του, ποτέ δεν παινεύτηκε δημόσια γι΄ αυτούς και ποτέ δεν πέρασε, όπως έκαναν κάποιοι άλλοι, απο το ταμείο. Κάποτε, όταν τον ρώτησαν για ποιό λόγο αποφεύγει συστηματικά να πηγαίνει στην ετήσια γιορτή για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας που διοργανώνεται στους δροσερούς κήπους του Προεδρικού Μεγάρου - που ειρήσθω εν παρόδω, μόνο εσχάτως επί Κάρολου Παπούλια υποδέχθηκαν φιλόξενα τους αληθινούς αγωνιστές κατά της δικτατορίας-ο δαιμόνιος Κρητικός απαντούσε βιτριολικά "φοβάμαι με όλους αυτούς εκεί οτι αν πάω, θα με συλλάβουν!". Καλή τύχη Πρόεδρε!..

e-politis είπε...

Επι της ουσιας, το κομμα του κυριου Παπαθεμελη εκτος απο το να μειωσει τη δυναμη του ΛΑ.Ο.Σ. στη βορειο Ελλαδα, μηπως μπορει να συναψει και εκλογικη συμμαχια με τη Ν.Δ. προεκλογικα ? Αν δεν κανω λαθος οι συμμαχιες κομματων με το νεο εκλογικο νομο εχουν καλυτερη τυχη. Μηπως αυτο ειναι το κλειδι για την αυτοδυναμια της Ν.Δ. ?