Παρασκευή 13 Ιουνίου 2008

Πρόεδροι της Βουλής (5) Χατζίσκος Δημήτριος

του Παντελή Στ. Αθανασιάδη*

Στο Εντευκτήριο των βουλευτών υπάρχουν αναρτημένα τα πορτρέτα πολλών Προέδρων της Βουλής. Ορισμένοι εξ αυτών κατά τον 19ο αιώνα, φορούσαν την παραδοσιακή εθνική ενδυμασία. Τα πορτρέτα των φουστανελοφόρων Προέδρων, είναι εκείνα που συνήθως συγκεντρώνουν το βλέμμα των επισκεπτών.


Πιστός της φουστανέλας, όταν η ελληνική κοινωνία προσχωρούσε στις εξ Εσπερίας μόδες, ήταν ο Δημήτριος Χατζίσκος, αγωνιστής και πολιτικός.

Γεννήθηκε στην Υπάτη, από εύπορη οικογένεια. Πατέρας του ήταν ο Κωνσταντίνος Χατζής, ο οποίος σφαγιάσθηκε μαζί με άλλα μέλη της οικογένειάς του. Έτσι ο διασωθείς Δημήτριος ως ο μικρότερος της γενιάς του Χατζή, έγινε γνωστός ως Χατζίσκος δηλαδή μικρός Χατζής. Η οικογένειά του ήταν εύπορη.

Στα Πρακτικά της Βουλής είναι καταχωρημένος και με τη γραφή Χατσίσκος.

Σε νεώτατη ηλικία, πήρε μέρος στην Επανάσταση του 1821 και πολέμησε σε διάφορες μάχες, καθώς και στην πολιορκία του Μεσολογγίου. Συμμετέσχε επίσης σε ορισμένες επαναστατικές εθνικές συνελεύσεις.

Όταν απελευθερώθηκε η Ελλάδα, ασχολήθηκε με την πολιτική και εξελέγη πληρεξούσιος Φθιώτιδας το 1844 και έγινε γερουσιαστής το 1850. Το 1846 εξελέγη μέλος της Επιτροπής εξελέγξεως των παραχωρήσεων εθνικών κτημάτων και γαιών.

Πρόεδρος της Βουλής αναδείχθηκε στις 13 Νοεμβρίου 1848 με πλειοψηφία 57 ψήφων και παρέμεινε στο αξίωμα έως το 1849.

Κατά τα έτη 1852-1853 υπηρέτησε ως γραμματέας της Γερουσίας, θέση στην οποία επανεξελέγη το 1861.

Στις 26 Μαΐου 1861, διορίσθηκε υπουργός Εκκλησιαστικών και Δημόσιας Εκπαίδευσης στην κυβέρνηση του Γενναίου Κολοκοτρώνη.

Στις 10 Οκτωβρίου 1862 όταν εξερράγη η αντιοθωνική επανάσταση, ακολούθησε τον εκθρονισθέντα βασιλιά Όθωνα στη Βαυαρία. Στην Ελλάδα επέστρεψε όταν εξελέγη νέος βασιλέας ο Γεώργιος Α΄.

Στις 25 Οκτωβρίου 1871 ο Χατζίσκος επανεξελέγη Πρόεδρος της Βουλής με 78 ψήφους, επί 152 ψηφισάντων.

Ως κοινοβουλευτικός άνδρας, ανέπτυξε μεγάλη δραστηριότητα με συμμετοχή σε επιτροπές αλλά και ομιλίες για ποικίλα θέματα, όπως για τη διαθήκη του ευεργέτη Νικολάου Στορνάρη, για την μάστιγα της ληστείας, για τη ρυμοτομία της Αθήνας και των γύρω περιοχών, για τη διανομή κοινοτικών βοσκοτόπων κ.λπ.

Πέθανε στην Αθήνα το 1877.

*Ο συνάδελφός μας Παντελής Αθανασιάδης «φιλοτέχνησε» τα πορτρέτα των Προέδρων του ελληνικού κοινοβουλίου για την εκπομπή ‘Κοινοβουλευτική Ιστορία’ του τηλεοπτικού σταθμού της Βουλής των Ελλήνων*. Τα πορτρέτα αναδημοσιεύονται «στης Βουλής τα Έδρανα», κατά τη σειρά εκλογής των Προέδρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: