Τρίτη 21 Μαρτίου 2006

Τρία χρόνια κατοχής του Ιράκ

Το φετινό Μάρτιο, συμπληρώνονται τρία χρόνια κατοχής του Ιράκ από τις δυνάμεις των Αγγλοαμερικανών και της "Συμμαχίας των Προθύμων".

Βάσει των δημοσιογραφικών πληροφοριών που παρουσιάζονται αναλυτικά στην ιστοσελίδα http://www.iraqbodycount.net/database/, οι μέχρι στιγμής ιρακινοί άμαχοι νεκροί, ανέρχονται σε 33710 έως 37832 - στον αριθμό αυτό ωστόσο, περιλαμβάνονται και τα θύματα από τρομοκρατικές (εντός ή εκτός εισαγωγικών) ενέργειες, τις οποίες, υποτίθεται, οι δυνάμεις της Συμμαχίας προσπαθούν να προλάβουν.

Από την άλλη, (http://icasualties.org/oif/default.aspx) οι Αμερικανοί μετρούν επισήμως 2315 νεκρούς στρατιώτες και 16653 τραυματίες και ακολουθούν η Ιταλία με 27 νεκρούς, η Ουκρανία με 18, η Πολωνία με 17, η Βουλγαρία με 13, η Ισπανία με 11, η Σλοβακία με 3, η Δανία, η Εσθονία, το Σαλβαντόρ, η Ολλανδία και η Ταϋλάνδη με 2 και η Αυστραλία, η Ουγγαρία, το Καζακστάν και η Λετονία, με έναν.

Ο χώρος των μέσων ενημέρωσης έχει την τιμητική του με πάνω από 80 θύματα (βασικά αραβικής καταγωγής), ενώ στους νεκρούς συγκαταλέγονται και 311 αλλοδαποί εργαζόμενοι.

Η χώρα βρίσκεται στο χείλος εμφυλίου πολέμου ανάμεσα στις δύο εχθρικές μουσουλμανικές κατηγορίες - σιίτες και σουνίτες - δείγμα της σοφίας εκείνων που χάραξαν τα σύνορα της χώρας και εκείνων που τα παραβίασαν για να πολεμήσουν τον Κακό Σαντάμ Χουσεΐν.

Τα βασανιστήρια του Σαντάμ αντικαταστάθηκαν από άλλα, που αποσκοπούν στην αποκατάσταση της Δημοκρατίας και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Για τους τολμηρούς, τους περίεργους, τους υποψήφιους τρομοκράτες ή υποψήφιους βασανιστές, υπάρχει άφθονο υλικό για διαλογισμό. Αρκεί μια ματιά στο σαλόνι: http://www.salon.com/news/abu_ghraib/2006/03/14/chapter_10/index.html

Ενάντια στους κακεντρεχείς, υπάρχουν βεβαίως πάντοτε αντεπιχειρήματα: "Το Ιράκ σε 30 χρόνια θα είναι καλύτερα από πριν και δεν πρέπει να ξεχνάμε το χρέος μας απέναντι στις ΗΠΑ που μας βοήθησαν κατά το δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο". Τα άκουσα κι εγώ να τα επικαλείται εκλεκτή φιλελεύθερη συνάδελφος του Κοινοβουλευτικού.

1 σχόλιο:

Πέτρος Δημητρόπουλος είπε...

πρέπει να προσθέσεις και 103 νεκρούς στρατιωτικούς από το ΗΒ.