Τρίτη 21 Μαρτίου 2006

Δεν πέρασε των "μεγάλων" η συρρίκνωση της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ

Αίσιο τέλος είχε ο αγώνας των διεθνών οργανώσεων για την προάσπιση της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ. Στόχος των «μεγάλων δυνάμεων» ήταν η αντικατάσταση της 53μελούς Επιτροπής και η συρρίκνωση της σε 15μελές Συμβούλιο, με μειωμένο έως ανύπαρκτο το ρόλο των μικρών χωρών. Η Επιτροπή Δικαιωμάτων του ΟΗΕ μετονομάστηκε μεν σε Συμβούλιο, ωστόσο θα έχει 47 μέλη, τα οποία θα εκλέγονται από τη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού και δεν θα ορίζονται στα πρότυπα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Τη νέα μορφή του Συμβουλίου καταψήφισαν οι ΗΠΑ και το Ισραήλ.



Διαβάστε τη σχετική ανακοίνωση του «Ιδρύματος Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου».

Ένα αίσιο τέλος

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΤΩΝ Η.Ε.

Επί τέλους έληξε το ζήτημα που είχαν υποκινήσει οι ισχυροί της Γης συμπράττοντας με τον Γ. Γραμματέα των Η.Ε. και την Ύπατη Αρμοστή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.
Η αντικατάσταση της Επιτροπής Δικαιωμάτων του Ανθρώπου ψηφίσθηκε μετά από πολλούς αγώνες και διαμάχες στις 15 Μαρτίου 2006 στη Νέα Υόρκη. Και είμαστε ικανοποιημένοι. Διότι το νέο Συμβούλιο ουσιαστικά μικρή σχέση έχει με το αρχικά προταθέν. Είναι ασυγκρίτως πλησιέστερο προς την παλιά Επιτροπή Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, παρά με το αρχικά προταθέν Συμβούλιο. Ας μη μας παραπλανά η λέξη «Συμβούλιο», που χρησιμοποιήθηκε για παρηγοριά των εχθρών της Επιτροπής Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Συγκεκριμένα:
Το προταθέν Συμβούλιο θα έχει 47 μέλη. Η παλιά Επιτροπή είχε 53 και το αρχικά προταθέν για αντικατάστασή της «ολιγάριθμο» Συμβούλιο γύρω στα 15. Αυτό έχει τεράστια σημασία γιατί δεν βουβάθηκαν οι χώρες, ιδίως οι αδύνατες, όπως επιθυμούσαν οι ισχυροί.
Οι ΜΚΟ και οι ΕΕΔΑ κλ. θα έχουν σοβαρή και ενεργό συμμετοχή. Στο 15μελές Συμβούλιο δεν μπορούσαν να έχουν, όπως και σ’ αυτό που είχε προβληθεί ως μοντέλο του, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Αυτό είναι πολύ σημαντικό: η κοινωνία των πολιτών θα συνεχίσει να παίζει το σοβαρό ρόλο της για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και στο νέο όργανο.
Τα μέλη του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων θα εκλέγονται από τη Γενική Συνέλευση, με πλειοψηφία όλων των μελών της Γενικής Συνέλευσης. Μέχρι τώρα, τα μέλη της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εγκρίνονταν από τις περιφερειακές ομάδες του Οικονομικού και Κοινωνικού Συμβουλίου
Το Συμβούλιο θα εδρεύει στη Γενεύη και θα συνεδριάζει στην ίδια πόλη για τουλάχιστον 10 εβδομάδες το χρόνο – ακόμη περισσότερο και από την παλιά Επιτροπή που συνεδρίαζε 6 εβδομάδες – θα μπορεί δε να συνέρχεται και όποτε επείγουσες καταστάσεις το επιβάλλουν.
Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων θα ελέγχει περιοδικά την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλα τα μέλη των Η.Ε., αρχίζοντας από τις χώρες που θα εκλεγούν στο Συμβούλιο. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι ένα μέλος του Συμβουλίου διαπράττει παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, θα είναι δυνατή η αποβολή του από το Συμβούλιο με πλειοψηφία των 2/3 της Γενικής Συνέλευσης. (Αρκεί να εφαρμοσθεί αυτό στην πράξη και για τους ισχυρούς!)
Συμπέρασμα: Το νέο σώμα δεν ικανοποιεί το σχέδιο ανέλεγκτης κυριαρχίας των ΗΠΑ και άλλων ισχυρών της Γης μέσα στο σημαντικό όργανο προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ (είτε βαφτίζεται «Επιτροπή» είτε «Συμβούλιο»), κυριαρχία στην οποία απέβλεπε η διάλυση της Επιτροπής Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και η αντικατάστασή της με ολιγομελές Συμβούλιο. Γι’ αυτό και οι ΗΠΑ και το Ισραήλ κατεψήφισαν το νέο σώμα.
Πώς έγινε αυτή η τεράστια αλλαγή θέσεων για τη φύση και το ρόλο του σημαντικού αυτού σώματος στις σχετικές αντιλήψεις των ίδιων των κεφαλών του ΟΗΕ που ήρθαν πλέον σε αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ;
Η αντίδραση χωρών – ιδίως του Γ΄ κόσμου – και ΜΚΟ και Εθνικών Επιτροπών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου κατέστησε τη ριζική αλλαγή αναπόφευκτη. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτή η αντίδραση επέφερε το ευχάριστο αυτό αποτέλεσμα, παρά την ηττοπάθεια που κυριαρχούσε στην αρχή. Η σοβαρή, συστηματική και επίμονη αντίδραση όλων μας – εμείς υπήρξαμε πρωτοπορία – δεν πάει χαμένη. Ακόμα και όταν η κατάσταση στην αρχή δεν είναι ελπιδοφόρα, η τελική έκβαση χαμογελάει στους ασυμβίβαστους μαχητές!


Παλαιότερο άρθρο των «Εδράνων» εδώ.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Συνάδελφοι μπήκε η άνοιξη! Διασκεδάστε, περάστε καλά, μην ασχολείστε με την πολιτική και ειδικότερα με την ΜΙΚΡΟΠΟΛΙΤΙΚΗ. Ο κόσμος δεν ενδιαφέρεται.
Ζηστε με ένταση την κάθε μέρα και απολαύστε νέες γνωρίμιες και χαρές! Και ομορφα χόμπι όπως αυτό του φίλου και καλού συναδέλφου Πέτρου που αποτελεί και για εμάς ένα χρήσιμο εργαλείο. Συνέχισε έτσι Πέτρο

Πέτρος Δημητρόπουλος είπε...

Αγαπητέ φίλε (όποιος και να 'σαι)
Έχεις δίκιο! Η ζωή την άνοιξη, και κάθε εποχή, είναι πολύτιμη για να τη σπαταλάμε με τα ΜΙΚΡΑ.
ΥΓ η πολυτιμότερη συμβουλή που μου έδωσε ένας δάσκαλός μου -αν κι εδώ μέσα την ξεχνώ- ήταν "να περνάς καλά". Ισχύει για όλους μας.