Τετάρτη, 8 Νοεμβρίου 2006

Το τέλος της Επανάστασης του 1922.

Η τελετή της παράδοσης της εξουσίας, από τα χέρια των στρατιωτικών στα χέρια των πολιτικών.


Του Παντελή Στεφ. Αθανασιάδη.


Ντυμένοι με τη στρατιωτική στολή τους, οι αρχηγοί της Επανάστασης του 1922, ο Στυλιανός Γονατάς, που είχε αναλάβει και την πρωθυπουργία της χώρας και ο Νικόλαος Πλαστήρας, προσήλθαν στη Βουλή το πρωί της 2ας Ιανουαρίου 1924, για να παραδώσουν την εξουσία στους πολιτικούς ηγέτες.
Ήταν η εναρκτήρια συνεδρίαση της Δ΄ Συντακτικής Συνέλευσης, η οποία προήλθε από τις εκλογές της 16ης Δεκεμβρίου 1923, με αποστολή να συντάξει νέο δημοκρατικό σύνταγμα. Προήδρευε ο γηραιότερος σε ηλικία πληρεξούσιος Αριστοτέλης Αναγνωστόπουλος, υποστράτηγος, από τη Δωρίδα. Φορούσε τη μεγάλη στρατιωτική στολή του. Τα θεωρεία του κοινού και οι διάδρομοι της Βουλής, ήταν υπερπλήρη.
Ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χρυσόστομος, τέλεσε τον αγιασμό και αμέσως μετά, έγινε η ορκωμοσία των πληρεξουσίων, που θα συμμετείχαν στη Δ΄ Συνέλευση.
Στη συνέχεια, ανέβηκε στο βήμα ο Νικόλαος Πλαστήρας, ο οποίος μιλώντας από χειρογράφου ανέλυσε μεταξύ άλλων τα αίτια, τους σκοπούς και το έργο της Επανάστασης, μίλησε για την αναγκαιότητα της εκτέλεσης των Έξι, εξέφρασε την προτίμησή του για το καθεστώς της Αβασίλευτης Δημοκρατίας και ανακοίνωσε την πρόθεσή του να αποσυρθεί από το δημόσιο βίο.
Ο Στυλιανός Γονατάς, ανήγγειλε την παραίτηση της κυβέρνησής του και στις 11 Ιανουαρίου σχημάτισε κυβέρνηση ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ο οποίος είχε επιστρέψει στην Αθήνα στις 4 Ιανουαρίου , αφού είχε υπογραφεί η συνθήκη της Λωζάνης, ενώ στην Αθήνα οι οπαδοί του με συλλαλητήρια ζητούσαν την επιστροφή του.
Μεταξύ άλλων ο Αλέξανδρος Παπαναστασίου, που πήρε το λόγο τόνισε: «Σήμερα, εισερχόμεθα εις ομαλόν πολιτικόν βίον. Η εκ της στρατιωτικής Επαναστάσεως ανωμαλία, παύει».
Έτσι η Επανάσταση του 1922 τερμάτισε τυπικά το βίο της, αν και νωρίτερα ο Γεώργιος Παπανδρέου, πολιτικός σύμβουλός της, είχε προτείνει η Επανάσταση να μεταβληθεί σε πολιτικό κόμμα «Εθνικής Σωτηρίας». Το σχέδιο αυτό όμως δεν υλοποιήθηκε ποτέ.
Στις 31 Μαΐου 1922, η Δ΄ Συντακτική Συνέλευση προήγαγε τιμής ένεκεν σε αντιστρατήγους εν αποστρατεία, τους συνταγματάρχες Στυλιανό Γονατά και Νικόλαο Πλαστήρα.


Το θέμα πρωτοπαρουσιάστηκε στον τηλεοπτικό σταθμό της Βουλής των Ελλήνων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: