Τρίτη 6 Μαρτίου 2007

Η στρατιωτική υπηρεσία των γιών του Ελ. Βενιζέλου*



του Παντελή Στ. Αθανασιάδη

Η στρατιωτική θητεία, αποτελεί στην ελληνική παράδοση ύψιστη τιμή για όσους στρατεύονται αλλά και για τις οικογένειές τους. Ιδιαίτερα σε πολεμικές περιόδους η υπηρεσία προς την πατρίδα ήταν πάντα το πρώτιστο καθήκον όλων. Έτσι, η μομφή, ότι κάποιος απέφυγε να πράξει το καθήκον του προς τη πατρίδα, δεν μπορούσε να μείνει αναπάντητη.

Μια τέτοια μομφή, αντιμετώπισε για τη συμμετοχή των γιών του Σοφοκλή και Κυριάκου στους δύο Βαλκανικούς Πολέμους, ο ίδιος ο Ελευθέριος Βενιζέλος μέσα στη Βουλή και φυσικά αντέδρασε αστραπιαία.


Ήταν 24 Φεβρουαρίου 1914 και ολόκληρη η Ελλάδα αγωνιούσε για την τύχη της επανάστασης, που κήρυξε στη Βόρεια Ήπειρο, ο Χρηστάκης Ζωγράφος, για την απελευθέρωση της.

Η Βουλή την ημέρα εκείνη, κλήθηκε να συζητήσει επερώτηση δέκα βουλευτών της αντιπολίτευσης για τη στάση της κυβέρνησης των Αθηνών, σχετικά με το εκραγέν κίνημα στη Βόρεια Ήπειρο. Προέδρευε ο Κωνσταντίνος Ζαβιτσιάνος. Η συζήτηση την ημέρα εκείνη, άρχισε στις 4.25΄ το απόγευμα και τερματίσθηκε στις 5. 45΄ το πρωί της επόμενη ημέρας. Ήταν έντονη και εξαντλητική.

Κάποια στιγμή αγόρευε ο βουλευτής Αρκαδίας Νικόλαος Τριανταφυλλάκος, ο οποίος όταν διακόπηκε για ασήμαντο λόγο από τον Βενιζέλο, στράφηκε εναντίον του και τον κατηγόρησε ευθέως:

-Εγώ είχον τον υιόν μου εις τον πόλεμον, όπου ετραυματίσθη πρώτος όταν τα τέκνα σας εκρύβησαν!

Δημιουργήθηκε θόρυβος και ένταση στην αίθουσα και ο βουλευτής Αττικοβοιωτίας Ιωάννης Μπρισιμιτζάκης παρενέβη λέγοντας:

-Έχετε μέγα λάθος. Επολέμησαν και εις τους δύο πολέμους.

-Όχι κύριε, ανταπάντησε ο Τριανταφυλάκος. Έφθασαν μετά την μάχην των Γιαννιτσών και απήλθαν με το αυτοκίνητον εις την Θεσσαλονίκην.

Ο Βενιζέλος, δεν μπορούσε πλέον να αφήσει αναπάντητη την βαριά κατηγορία και ανέβηκε στο βήμα, δίνοντας πλήρεις εξηγήσεις.

Κατηγόρησε τον Τριανταφυλλάκο ότι δεν χρησιμοποίησε γλώσσα ευπρεπή , ότι εξαπέλυσε ύβρεις και εξήγησε στη Βουλή πως κατά την έναρξη των Βαλκανικών πολέμων ο γιος του Κυριάκος ήταν 19 ετών και ο γιος του Σοφοκλής 18 ετών μαθητής της δεύτερης τάξης της Σχολής Ευελπίδων. Παρά τις εισηγήσεις της ιεραρχίας να μην επιστρατευθούν οι Ευέλπιδες για να μην διακόψουν τις σπουδές τους, ο Βενιζέλος ως πρωθυπουργός και υπουργός Στρατιωτικών διέταξε να σταλούν οι δευτεροετείς στο μέτωπο με το βαθμό του λοχία. Μετά την νικηφόρα προέλαση των ελληνικών στρατευμάτων και την είσοδό τους στη Θεσσαλονίκη οι Ευέλπιδες διατάχθηκαν να επιστρέψουν στη Σχολή τους και τελικά δεν επιστρατεύθηκαν στο δεύτερο Βαλκανικό Πόλεμο.

Ο άλλος γιος του ο Κυριάκος δεν είχε υποχρέωση στράτευσης. Και έσπευσε να καταταγεί ως εθελοντής. Είχε όμως κάποιο πρόβλημα στο πόδι και τελικά αν και είχε ανάγκη εγχείρησης, ανέβαλε την επέμβαση και έσπευσε στο Παγγαίο, όπου είχαν αρχίσει οι ελληνοβουλγαρικές εχθροπραξίες του δευτέρου Βαλκανικού πολέμου. Εκεί, το σύνταγμα στο οποίο υπηρετούσε, είχε προσβληθεί από χολέρα. Ο Βενιζέλος, δεν ζήτησε την μετάθεση του γιου του Κυριάκου, ο οποίος έμεινε εκεί με κίνδυνο να προβληθεί από το δονάκιο της χολέρας και ακολούθησε την πρωταγωνιστική πολεμική πορεία της μονάδας του, έως τη Τζουμαγιά. Και πρόσθεσε ο πρωθυπουργός:

«Τούτο μόνον ως επιμύθιον συμπεραίνω εξ όλων τούτων, ότι αληθώς είναι οικτρόν δια τους πολιτικούς άνδρας, εάν αυτοί δεν προσπαθούσιν, όπως και δια του ιδίου αυτών βίου, αλλά και δια των άλλων των αμέσως σχετιζομένων προς αυτούς, δεν παρέχουσιν εαυτούς ως υπόδειγμα εις τον κόσμον και ενώ αξιούσιν να ηγούνται Πολιτειών αυτοί ούτοι δεν είναι παράδειγμα του καλώς πολιτεύεσθαι και του καλώς βιούν!».

Τον Ελευθέριο Βενιζέλο, επιβεβαίωσε με σύντομη παρέμβασή του ο βουλευτής Αττικοβοιωτίας Μιλτιάδης Νεγρεπόντης.

Είναι γνωστό, ότι αργότερα, ο Σοφοκλής Βενιζέλος που σταδιοδρόμησε ως αξιωματικός πήρε μέρος και στη Μικρασιατική Εκστρατεία, πριν εισέλθει στην πολιτική.-


*Το θέμα πρωτοπαρουσιάστηκε στον τηλεοπτικό σταθμό της Βουλής των Ελλήνων.

5 σχόλια:

Greg είπε...

Εξαιρετικό!

Ανώνυμος είπε...

Φίλε Greg, ευχαριστώ θερμ΄΄α

Ανώνυμος είπε...

Ενας θησαυρός αναμεσά μας, είναι ο κ.Παντελής Αθανασιάδης. Με φρέσκο αλλά και ουσιαστικό τρόπο μας προσφέρει ξαιρετικές "βουτιές" στην ιστορία του κοινοβουλευτισμού και όχι μόνο. Μακάρι να ολοκληρώσει την προσπάθεια του με την συγγραφή ενός βιβλίου που θα συγκεντρώσει όλο αυτό το θησαυρό. Κι ας αναλάβει η Βουλή τα έξοδα του βιβλίου και την προβολή του. Ως ελάχιστη τιμή σε έναν υπέροχο δημοσιογράφο, συνάδελφο και έναν υπέροχα γλυκό άνθρωπο. Ας το ζητήσουμε εμείς τώρα απο την Βουλή. Θα το χαιρόταν και ο Γιάννης.


Κατερίνα Γαλανού.

Πέτρος Δημητρόπουλος είπε...

ευχαριστούμε τη θρακιώτικη εφημερίδα "Αντιφωνητής" (14/3/7, σ.6) για την αναδημοσίευση του άρθρου του Παντελή και για το σχόλιό της.

http://www.antifonitis.gr

Ανώνυμος είπε...

Κατερίνα ευχαριστώ για το σχόλιό σου...
Παντελής Αθανασιάδης