Τρίτη 13 Μαρτίου 2007

Ο πρόεδρος - δημοσιογράφος - αστυνομικός


Χθες λοιπόν, ξημερώματα Τρίτης, ο Πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, εκπρόσωπός μας, επί χρόνια δημοσιογράφος του αστυνομικού ρεπορτάζ Πάνος Σόμπολος ήταν προσκεκλημένος στην εκπομπή του Γιάννη Πρετεντέρη στο Mega, με θέμα -τι άλλο- τη βία και τους κουκουλοφόρους.
Μεταξύ των ρεπορτάζ που προβλήθηκαν και ένα που -στον ορυμαγδό των επεισοδίων- διέλαθε(;) της προσοχής των media: αστυνομικός με πολιτικά και φωτογραφική μηχανή περιδιάβαινε την πορεία, φωτογραφίζοντας (υποθέτω) τους διαδηλωτές. Η σκηνή που αποτύπωσε ο τηλεοπτικός φακός, μπροστά στη Βουλή επί της Βασ.Σοφίας, έχει ως εξής: ο "μυστικός" γίνεται αντιληπτός από διαδηλωτές οι οποίοι και του ζητούν το όνομά του... εκείνος οπισθοχωρεί ενώ συνάδελφός του (με αθλητική περιβολή) μπαίνει μπροστά του και τον προστατεύει. Αμφότεροι περνούν την κορδέλα της αστυνομίας και φεύγουν πίσω από τη "γραμμή ανάσχεσης"¨που είχαν φτιάξει τα ΜΑΤ. Οι διαδηλωτές συνεχίζουν να του φωνάζουν και εκείνος χαμογελά ειρωνικά και τους δείχνει το φακό της φωτογραφικής μηχανής! Τι να τους έλεγε, άραγε;;; "Σας έχω όλους φωτογραφημένους", στην καλύτερη των περιπτώσεων.
Ο εκπρόσωπος των ΜΑΤ στην εκπομπή έκανε λόγο για συνδικαλιστή αστυνομικό, που δεν ήταν σε υπηρεσία. Τι έκανε εκεί; Μπορεί να έβγαζε φωτογραφίες για την κλαδική εφημερίδα...
Εντυπωσιακό ήταν, όμως, το σχόλιο του Πάνου Σόμπολου, θυμίζω προέδρου της ΕΣΗΕΑ, υπερασπιστή της δεοντολογίας, κλπ, κλπ...
Τι είπε; "Και τι έγινε αν τράβηξε μερικές φωτογραφίες;". Ευτυχώς, τον επανέφεραν στην τάξη και τη δεοντολογία παριστάμενοι πολιτικοί και δημοσιογράφοι. Τι να πεί κανείς... Μέχρι και ο Καρατζαφέρης σχολίασε ότι "τα ΜΜΕ δεν θα πρέπει να γίνουν χαφιέδες της αστυνομίας". Ασχέτως εάν, ηθελημένα ή αθέλητα, γίνονται...

12 σχόλια:

Γιώργος Χατζηδημητρίου είπε...

Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο... Οι πρώτοι διδάξαντες άλλωστε, είναι οι... "μυστικοί" της πρεσβείας (σ.σ: μία είναι η πρεσβεία!)που έχω δει με τα μάτια μου να καταγράφουν σε κάμερες τους διαδηλωτές πριν απο τρία χρόνια σε αντιπολεμικό συλλαλητήριο.
Οι δικοί "μας" υποτακτικοί της αστερόεσσας, υιοθέτησαν με σχετική καθυστέρηση τις απεχθείς συνήθειες των ξεσκολισμένων αφεντικών τους.
Το δυστύχημα είναι οτι ο πρόεδρος του σωματείου μας πήρε αυτήν την απερίγραπτη στάση. Είναι άλλο να είσαι αστυνομικός συντάκτης και διαφορετικό συντάκτης αστυνομίας. Μεγάλο πράγμα τα γαμημένα τα όρια...

Αλγαίρης είπε...

Δεν είναι πρώτη φορά που ο Σόμπολος κάνει τέτοιο φάουλ. Καλός άνθρωπος αλλά έχει ζυμωθεί τόσα χρόνια με τους μπάτσους που τους θεωρεί κάτι σαν παιδιά του. Αν κάνουν και καμιά "αταξία" ούτε που την παίρνει χαμπάρι. Εκτός αν είναι επίσημα επιβεβαιωμένη από τις Εσωτερικές Υποθέσεις.
Ως πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ είναι εντελώς άχρηστος. Πάει στις συναντήσεις με τους ιδιοκτήτες έτοιμος για κάθε παραχώρηση αρκεί να μη χαλάσουν τις καρδιές τους.

Γιώργος είπε...

το ανησυχητικό δεν είναι ό,τι λέει ο Σόμπολος, και ο κάθε ένας στη θέση του. Προφανώς, το θέμα δεν είναι προσωπικό, αν και θα ήταν αστείο κάθε δημοσιογράφος να υπερασπιζόταν το "χαρτοφυλάκιό" του.
Απλώς, τέτοιες απόψεις ισχυροποιούνται διαρκώς και δυστυχώς "ακούγονται" λογικές όταν ο κόσμος βομβαρδίζεται από εικόνες καταστροφών. Εδώ δυσκολευόμαστε εμείς να βάλουμε τα όρια, πόσο μάλλον -χωρίς δόση εγωϊσμού- όσοι παρακολουθούν μόνον τα κεντρικά δελτία και βλέπουν το "αληταριό" (κατά κάποιους βουλευτές) να τα σπάει.

Γιωργος Μανουσακης είπε...

Ναι, αλλά ο Σόμπολος όχι μόνο έχει εκλεγεί πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, αλλά έχει επανεκλεγεί πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ!

Σας λέει κάτι αυτό για τον τρόπο και τα κριτήρια με τα οποία ηφίζουν οι συνάδελφοι σας;

Μήπως ο Σόμπολος δεν είναι ο μόνος που λειτουργεί ως παπαγαλάκι, αλλά είναι η πλειονότητα των δημοσιογράφουν που λειτουργεί έτσι;

Ανώνυμος είπε...

Συγγνώμη... αλλά προσωπικά απογεύγω να ακούω οποιαδήποτε δήλωση του κ.Σόμπολου καθότι ξέχασε εδώ και καιρό ότι διαθέτει (αν διαθέτει) μυαλό. Γενικώς αποφεύγω να ακούω δηλώσεις κάποιων δημοσιογράφων, διότι οι ηλιθιότητες μας έχουν κατακλύσει τα τελευταία χρόνια!

Ωστόσο, σχετικά με το ζήτημα που αναφέρεις, δεν με παραξενεύει καθόλου, ούτε το θεωρώ άξιο λόγου, για τον απλό λόγο ότι αλλού είναι τo πρόβλημα και όλοι εμείς κοιτάμε γύρω γύρω από αυτό, αλλά ποτέ στο κέντρο, στην εστία! Όσο λοιπόν το κάνουμε αυτό... τόσο περισσότερο θα απομακρυνόμαστε από την ουσία όλων όσων ταλαιπωρούν χρόνια τώρα αυτή τη χώρα!

Με εκτίμηση,
Μέμα

Γιώργος Χατζηδημητρίου είπε...

Ξεστρατίζω για χάρη των φίλων που παίρνουν μέρος στον διάλογο.
Γνωστός τηλεοπτικός ("μεγαλο")δημοσιογράφος που σάρωσε στις προτελευταίες εκλογές σε ψήφους και είχε "κατέβει" με το ψηφοδέλτιο που στήριζε η ΝΔ, υποσχόταν σε δύσμοιρους συντάκτες, "δουλειές μέχρι 700 ευρώ τώρα συνάδελφοι, κι όταν έρθουμε στα πράγματα, πολλά παραπάνω...". Συνεπώς, ο εκμαυλισμός που πατά στην εργασιακή ανασφάλεια δεν μας είναι ξένος, όπως βλέπετε... Δεν χρειάζεται όμως να γενικεύουμε αδέρφια. Κι ούτε εμείς απο την πλευρά μας, πρέπει να λέμε αυτοσαρκαζόμενοι οτι είμαστε δημοσιογράφοι μέχρι να βρούμε κάτι πιο τίμιο να κάνουμε στη ζωή μας. Χωρίς να είμαι Παναθηναϊκός, πιστεύω εν κατακλείδι στο δόγμα του αείμνηστου Μαγυάρου, Φέρεντς Πούσκας, που διέλυε τις αντίπαλες άμυνες, οιστρηλατούμενος απο το απλό αριθμητικό αξίωμα "Ένδεκα αυτοί, ένδεκα κι εμείς!"...

Ανώνυμος είπε...

Είναι μεγάλη η κουβέντα για τα παπαγαλάκια. Εις ότι αφορά την εκλογή του προέδρου, απλώς να σε ενημερώσω ότι -τουλάχιστον- δεν εξελέγη πρώτος ο συνδυασμός του. Στις περισσότερες εργατικές οργανώσεις, το προεδρείο είναι αντιπροσωπευτικό ως προς τις θέσεις στο Δ.Σ. (το πρώτο ψηφοδέλτιο τον πρόεδρο, το δεύτερο το γραμματέα κ.ο.κ). Στην ΕΣΗΕΑ, πάλι, όχι...

Ανώνυμος είπε...

ΑΛΗΤΕΣ ΡΟΥΦΙΑΝΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ!

Γιώργος Χατζηδημητρίου είπε...

Μπάτσοι-Γουρούνια-Αδέρφια μας!
ΠΑΟΚ και τα μυαλά στα κάγκελα χαμούρες!

zarathustra είπε...

Μια χαρά τα είπε ο Σόμπολος! Εκπροσωπεί ένα ειδεχθές ρουφιανοεπάγγελμα-ως εκπρόσωπος της γλοιώδους ΕΗΕΑ, μάλιστα- και είπε ότι ακριβώς εκπροσωπεί η επαγγελματική του ταυτότητα...

Είμαι κι εγώ ρουφιανάκος και έχω συμμετάσχει με τη ρουφιανοιδιότητα μου σε πορείες, ώστε να γνωρίζω καλά πως ενεργούν οι δημοσιοτσάτσοι!

Το θέμα είναι ότι θα ξυπνήσει ο κόσμος, σύντροφοι και τότε θα τα πούμε από κοντά, περιμένοντας τη σειρά μας για τη λαιμητόμο...

ΔΕ ΜΑΣΑΜΕ ΡΕ είπε...

Πάντως είναι εντυπωσιακό ότι ο βρώμικος ρόλος της αστυνομίας και στην ουσία του Υπουργού Δημόσιας Τάξης βγαίνει τόσο χοντρά στη φόρα. Εγώ πιστεύω ότι όσο και "πιασμένα" να είναι τα μέσα, υπάρχουν δημοσιογράφοι που δεν είναι πιασμένοι, υπάρχουν αντίθετα συμφέροντα στη κορυφή ώστε ξεσκεπάζονται οι μεγαλοκαρχαρίες, και αν και οι διαδηλωτές βγάλουν συστηματικά πληροφορία προς τα έξω με φωτογραφίες και video η κατάσταση αυτή θα γυρίσει ανάποδα για τη κυβέρνηση και τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης.

Ειδικά για το τελευταίο θα εκτιμούσα πολύ ένα σχόλιο από τους δημοσιογράφους που διαβάζουν εδώ. Πιστεύω βαθιά ότι το παιχνίδι της επικοινωνίας μπορεί να μην είναι με ευνοοικούς όρους για τους διαδηλωτές, αλλά με σωστή τακτική μπορεί η πληροφόρηση να περάσει μέσα από τηλεοράσεις και εφημερίδες στον κόσμο. Και για να είμαστε και ειλικρινείς δεν είναι και λίγο αυτό που έχει φανεί στις οθόνες μας.

Agobooks είπε...

Εσείς που τον ψηφίσατε, να τον χαίρεστε τον Σομπολο και κάθε Σομπολο.
Ο Πρετεντερης και ο Μανόλης Καψής, στην ίδια εκπομπή, βάλανε στη μέση τον εκπρόσωπο του Συνασπισμού, και του μιλούσανε σαν να τον είχαν μαθητή στη πρώτη δημοτικού.
ΝΤΡΟΠΗ x 1000 !!!