Το 2012, σε πέντε χρόνια δηλαδή, η αναλογική τηλεόραση θα αποτελεί παρελθόν στην ΕΕ. Στη χώρα μας ωστόσο, επιτρέπεται ακόμα η πώληση τηλεοπτικών συσκευών χωρίς ενσωματωμένους ψηφιακούς αποκωδικοποιητές. Τα μοντέλα που δεν αγοράζουν πλέον οι Ευρωπαίοι συμπολίτες μας διοχετεύονται στην Ελλάδα, με τους αρμόδιους να μην αντιλαμβάνονται ότι έτσι, καθιστάμεθα ο «σκουπιδοτενεκές» της ηπείρου. Στην Ολλανδία και στο Λουξεμβούργο έχει ήδη ολοκληρωθεί η μετάβαση στην ψηφιακή τηλεόραση ενώ στην Αυστρία, το Βέλγιο, τη Γερμανία, τη Δανία, την Ισπανία, τη Φιλανδία, τη Μάλτα και τη Σουηδία η μετάδοση αναλογικού τηλεοπτικού σήματος θα τερματιστεί νωρίτερα από την υπόλοιπη ΕΕ, το 2010. Τι σημαίνει αυτό; Ότι οι συσκευές, χωρίς τη δυνατότητα λήψης σήματος υψηλής ευκρίνειας, οι γνωστές ..«HD ready», οι συσκευές χωρίς δυνατότητα σύνδεσης με το διαδίκτυο (για αμφίδρομες υπηρεσίες) αλλά και οι αποκωδικοποιητές «της πλάκας» βρίσκουν το δρόμο τους στις προθήκες των ελληνικών καταστημάτων ηλεκτρονικών ειδών για τους εμάς τους ..ιθαγενείς. Δείγμα της αντιμετώπισης μιας παρόμοιας κατάστασης είναι ότι στις ΗΠΑ (καταληκτική ημερομηνία μετάβασης 7/2/2009) η εισαγωγή τηλεοπτικών συσκευών, χωρίς ενσωματωμένους αποκωδικοποιητές επιφέρει πρόστιμα εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ τα καταστήματα υποχρεούνται να τοποθετούν ευκρινείς πινακίδες στις προς πώληση αναλογικές τηλεοπτικές συσκευές. Στο ΗΒ, η πινακίδα πιστοποίησης προϊόντων και υπηρεσιών (digital [ν]) είναι παντού εμφανής προκειμένου να καθοδηγούνται σωστά οι καταναλωτές. Στην Ελλάδα;
Πέμπτη 28 Ιουνίου 2007
HD ready
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
3 σχόλια:
Ομολογώ αυτό δεν το είχα ακούσει!
Ενδιαφερουσα είδηση!
Γειά χαρά. Χαίρομαι που επαναφέρεις στο προσκήνιο το θέμα.
Το HD Ready δε συνεπάγεται ικανότητα προβολής εικόνας πλήρους ανάλυσης αλλά ικανότητα αποκωδικοποίησης, ένα αμφιλεγόμενο χαρακτηριστικό το οποίο έχουν εκμεταλλευθεί αρκετοί έμποροι για να σπρώξουν παλαιότερα μοντέλα χαμηλής ανάλυσης (βλ. 720p) σε μη-τεχνικά καταρτισμένους καταναλωτές που εμπιστεύονται το σήμα και πιστεύουν πως θα έχουν μια HD τηλεόραση αγνοώντας τις διαφορές.
Επιπλέον, ψηφιακή τηλεόραση δεν είναι απαραίτητα HD τηλεόραση. Μη τα μπερδεύουμε. Κι ενώ όλοι θα συμφωνήσουν πως το μέλλον είναι HD, η πλειοψηφία των ψηφιακών καναλιών που εκπέμπουν σήμερα στην Ευρώπη δεν είναι HD ούτε προβλέπεται όλα να γίνουν HD αυθημερόν καθώς προϋποθέτει αλλαγές σε ολόκληρη (σχεδόν) την αλυσίδα παραγωγής, επεξεργασίας και αποθήκευσης δεδομένων (από τις κάμερες, μέχρι τους σταθμούς/λογισμικό επεξεργασίας, στα CODEC κλπ). Αυτό δε σημαίνει βέβαια πως δε πρέπει να εφοδιαστούμε με τηλεοράσεις υψηλής ευκρίνειας και με ενσωματωμένο ψηφιακό tuner απλώς καλό είναι να μη μπερδεύουμε το θέμα HD με αυτό του DVB-T. Είναι δύο διαφορετικά αν και σχετικά μεταξύ τους θέματα.
Μέσα στο 2006 έγραψα πολλάκις για το θέμα της ψηφιακής τηλεόρασης --- και συγκεκριμένα για τη μοναδική 'ευρέως' διαθέσιμη πιλοτική προσπάθεια στη χώρα μας, αυτή της ΕΡΤ Ψηφιακή στο blog.cosmix.org. Δυστυχώς, ο ρυθμός εξέλιξης/ανάπτυξης του προγράμματος από την ΕΡΤ είναι απογοητευτικός (ενά χρόνο+ μετά την έναρξη του προγράμματος και ακόμη δεν εκμεταλλευόνται βασικές τεχνολογίες του DVB-T όπως π.χ. τη παροχή EPG, το DVB-TXT μεταξύ άλλων). Από τα ιδιωτικά κανάλια δεν έχει γίνει -- απ'όσο γνωρίζω -- καμία κίνηση ακόμη. Χωρίς έστω κάποια πιλοτικά προγράμματα τόσο το καταναλωτικό κοινό όσο και οι έμποροι/εισαγωγείς δε θα προχωρήσουν, ελλείψη και της σχετικής νομοθεσίας που θα τους υποχρέωνε, σε κατάργηση των παλαιώτερων (και φθηνότερων) μοντέλων. Τέλος η Ελλάδα είναι μια σχετικά φτωχότερη χώρα από τις περισσότερες της ΕΕ15 και σίγουρα μια χώρα αρκετά τεχνοφοβική (με συγκεκριμένες εξαιρέσεις, βλ. κινητά + bmw :) ).
Δε πιστεύω λοιπόν πως η έλλειψη νομοθεσίας ή κάποιου αυστηρότερου κανονιστικού πλαίσιου στη πώληση συσκευών είναι το άμεσο πρόβλημα όσο η έλλειψη ενδιαφέροντος, τόσο από το κράτος σε ό,τι αφορά την προώθηση της ψηφιακής τηλεόρασης, όσο και από τα κανάλια και το κοινό που δεν το αποζητά. Συν τοις άλλοις μη ξεχνάμε πως η διαδικτυακή τηλεόραση (ή ορθότερα το διαδικτυακό video) πιθανόν να αποτελέσει βασικότατο ανταγωνιστή της OTA DTT στα επόμενα 5-10 χρόνια.
Δε διαφωνώ και θα ήμουν ευτυχής εαν θεσπιζόταν ίσως ένα αντίστοιχο υποχρεωτικό σήμα αναγνώρισης π.χ. "Ψηφιακή HD 720p", "Ψηφιακή HD 1080i", "Ψηφιακή HD 1080p" --- αν και πιστεύω πως το κοινό γρήγορα θα ενημερωθεί σχετικά όταν αρχίσουν οι υπηρεσίες αυτές να γίνονται πραγματικότητα).
Το βασικό πρόβλημα είναι η σαφής έλλειψη επαφής του ελληνικού κοινού με τη τεχνολογία, η τεχνοφοβία, η έλλειψη ενδιαφέροντος και η άγνοια σε ατομικό, επιχειρηματικό και κρατικό επίπεδο. Αυτά είναι --- πιστεύω --- και οι βασικοί, ουσιαστικοί λόγοι που παρατηρούμε τα φαινόμενα που περιγράφεις και που αξίζουν σχολιασμού και κριτικής.
φίλε Cosmix,
Ευχαριστώ για το χρόνο που διέθεσες. Η ψηφιακή τηλεόραση στην Ελλάδα μοιάζει με «κινούμενη άμμο». Η ΕΡΤ σπεύδει βραδέως. Οι εταιρείες τηλεφωνίας υπόσχονται triple-play. Παραχωρούνται άδειες Wi-Max. Οι ψαγμένοι στρέφονται στη δορυφορική. Και η σιωπηλή/αγνοούσα πλειοψηφία; Θυμάμαι προ 20 περίπου ετών, τη γαλλική κυβέρνηση να παίρνει από το χεράκι τους Γάλλους και να γεμίζει τη χώρα με τα Μίνιτελ. Την Ιρλανδία να περνάει καλωδιακή τηλεόραση σε χρόνο dt. Τη μικρή Αυστρία να απλώνει ασύρματα ευρυζωνικά δίκτυα από το 2005. Αλλά και τη μικροσκοπική Μάλτα να είναι έτοιμη να δοκιμάσει την τηλεόραση υψηλής ανάλυσης από τον ερχόμενο Αύγουστο. Ας ελπίσουμε ότι οι αναγνώστες μας, τουλάχιστον θα προβληματιστούν πριν μπουν στην «Μήντια Κωτσονική Αθηνών» και πριν αγοράσουν να μπουν στο διαδίκτυο και να μάθουν τι εστί DVB-T, HDTV, HD-ready κλπ. Όσο για τους αρμόδιους, έχω την αίσθηση ότι πελαγοδρομούν μεταξύ θέσπισης κανόνων υγιούς ανταγωνισμού/πρόσβασης/διάχυσης τεχνολογίας και (πολιτικού) ελέγχου της τεχνολογικής εξέλιξης. Όποιος ενδιαφέρεται για την πολιτική συζήτηση της μετάβασης στην ΨΤ (σσ θεωρητικώς θα επέλθει το 2012, αν και τελευταία "ακούγεται" και το 2015) ας παρακολουθήσει τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την αδειοδότηση των ΜΜΕ στην ολομέλεια της Βουλής (3-5 Ιουλίου) μέσα από τα πρακτικά
της Βουλής ή από τον «Βουλή-Τηλεόραση».
Δημοσίευση σχολίου