Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2007

Γιατί τέτοια προβολή στο ΛΑΟΣ;

Μία απορία και όποιος γνωρίζει ας με βοηθήσει να τη λύσω. Μετά τις εκλόγές σε όλα τα κανάλια (ειδήσεις και εκπομπές) δεν προλαβαίνουν να εμφανίζονται οι βουλευτές του ΛΑΟΣ.
Διασταυρώνουν το ξίφος τους με πολιτικούς των δύο μεγάλων κομμάτων και για ξεκάρφωμα (ή μήπως για να έχουν την ευκαιρία να κοντραριστούν;) καλούνται συχνά και καποιοι από τον ΣΥΡΙΖΑ. Σε κανέναν δεν κάνει εντύπωση ότι το τρίτο σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμμα δηλαδή του ΚΚΕ δεν καλείται σχεδόν ποτέ;
Τι γίνεται βρε παιδιά με την τηλεοπτική δημοκρατία μας; Εχουν στα χέρια τους έρευνες ότι δεν βλέπει τηλεόραση το 8% του εκλογικού σώματος, μήπως φταίει το ότι ο λόγος των κουκουέδων δεν είναι αρκούντως τηλεοπτικός ή συμβαίνει κάτι άλλο με το ΛΑΟΣ και εμένα μου διαφεύγει;

11 σχόλια:

ΠΡΕΖΑ TV είπε...

Μην ξεχνας οτι ερχονται και ευρωεκλογες....Λογικο ειναι να προβαλουν τους φασιστες παρτριωτες....Εξαλου...δεξια εχουμε...

Γιώργος Χατζηδημητρίου είπε...

Έχει ένα αρκετά καλό θέμα σχετικά το χθεσινό "Ποντίκι" (σελ. 36) για να παινέψουμε και το "σπίτι" μας, όπου επισημαίνει με ξεχωριστή έμφαση την ανοχή της τηλεδημοκρατίας απέναντι στην Ακροδεξιά και μεταξύ άλλων γράφει "Όμως το πρόβλημα δεν είναι μια εκπομπή όταν στο σύνολό της η τηλεόραση, εδώ και χρόνια, όχι μόνο δίνει βήμα στην Ακροδεξιά, αλλά την πατρονάρει και, παίρνοντάς την απο το χεράκι, την έφτασε μέχρι τη Βουλή αποτελώντας το "πλυντήριο" μέσα απο το οποίο φιλοβασιλικοί, φιλοχουντικοί, ναζιστές και λοιποί ακροδεξιοί ελευθέρας βοσκής είτε έγιναν "φίρμες" των ΜΜΕ είτε ακόμη έγιναν πάμπλουτοι απο το εμπόριο βιβλίων της πυρκαγιάς είτε, φιγουράρουν σήμερα στη Βουλή".

Greg είπε...

Το σωστό ερώτημα είναι: "γιατί ο ΛΑΟΣ και ο ΣΥΡΙΖΑ προβάλλονται, ενώ το ΚΚΕ καθόλου;"

Η αιτία είναι ότι η ιδεολογική κυριαρχία αυτή τη στιγμή ανήκει στο προαναφερθέν δίπολο. Αυτά τα δύο κόμματα είναι οι αιχμές των δύο κυρίαρχων τάσεων στην κοινή γνώμη. Της παγκοσμιοποίησης και της αντι-παγκοσμιοποίησης. Ο μεν ΣΥΡΙΖΑ μετατρέπει το ανόητο και το τριτεύον σε σπουδαίο και κυρίαρχο ζήτημα, ενώ ο ΛΑΟΣ βολεύει μια και ενισχύει την άποψη ότι στην παγκοσμιοποίηση αντιδρά μόνο η ακροδεξιά! Χωρίς να προτείνει ενελλακτική στον αδηφάγο νεοφιλελευθερισμό πρόταση, παρά μόνο προβάλλοντας έναν συναισθηματικό, δεξιού χαραχτήρα, με παιάνες και εμβατήρια πατριωτισμό.

ΒΟΛΕΥΟΥΝ! Ενώ το ΚΚΕ όχι. ΑΥτό αφήνεται να πεθάνει από γηρατειά...

kukuzelis είπε...

Μα εμείς από εσάς περιμένουμε για να καταλάβουμε. Μάλλον ισχύει αυτό που διαβάσαμε κατά κόρον ότι τα μέσα που ευνοούσαν το ΠΑΣΟΚ πρόβαλαν το ΛΑΟΣ προεκλογικά με πρόθεση να φθείρουν την ΝΔ. Όμως γιατί η προβολή, αν κατάλαβα καλά όσα γράφετε, να συνεχίζεται και μετεκλογικά; Φαίνεται ότι όσο το ΛΑΟΣ θα είναι εν δυνάμει καταφύγιο δυσαρεστημένων ψηφοφόρων της ΝΔ θα βρίσκεται αφύσικα στην "επικαιρότητα". Αυτό σε συνδυασμό με τη βαθύτατη κρίση του ΠΑΣΟΚ. Η επισήμανση του ΠρέζαTV ότι έρχονται ευρωεκλογές είναι εύγλωττη. Θα είχε πάντως ενδιαφέρον να μελετήσει κανείς τις μετρήσεις της AGB και να τεκμηριώσει (ή όχι) αν οι (πολύ ιδιόμορφοι) Έλληνες ακροδεξιοί πολιτικοί και δημοσιολόγοι προσελκύουν μεγαλύτερο ποσοστό του κοινού σε σχέση με τους υπολοίπους. Το ότι δεν ακούγονται οι απόψεις του ΚΚΕ, αν ισχύει, είναι πράγματι σκάνδαλο. Δεν είμαι όμως σίγουρος αν αυτό βλάπτει ή ωφελεί το Κόμμα. Εξάλλου, από όσα έχω διαβάσει, τα στελέχη του ΚΚΕ αρνούνται να εμφανιστούν στο Mega. Ίσως και σε άλλα κανάλια...
*

Γιώργος Χατζηδημητρίου είπε...

Σκέφτομαι οτι ο Καρατζαφέρης ανθεί, όπως ο Χριστόδουλος: εκεί όπου σπέρνει αφήνοντας κενό ο πλαδαρός και άνευρος πολιτικός λόγος. Απο την άποψη αυτή, εκφράζει ένα υπαρκτό κοινωνικό ρεύμα, έστω κι αν εμφανίζει ετερόκλητα πολιτικά χαρακτηριστικά με πιο αναγνωρίσιμα αφενός την απογοήτευση απο την χρόνια αθέτηση υποσχέσεων και την ανικανότητα των κομμάτων εξουσίας να μοιράσουν το καρπούζι με όρους στοιχειώδους δικαιοσύνης κι αφετέρου την διάχυτη δυσαρέσκεια απο την χρόνια κρίση υποαντιπροσώπευσης των πολιτών. Άμα η φωνή σου δεν ακούγεται απο τα μεγαλύτερα κυρίως κόμματα και νοιώθεις λυσσαλέα ανήμπορος, τι να κάνεις; Χτυπάς την πόρτα του "διπλανού".
"Ο τύπος αυτός δύσκολα παίζεται" μου είχε πει προ καιρού προβληματισμένος,΄κάποιος συνετός βουλευτής του ΚΚΕ που είχε βρεθεί μαζί του σε απεργιακή συγκέντρωση κάποιου κλάδου.
Γιατί αλήθεια; Γιατί αυτοί οι τύποι δεν αντιμετωπίζονται με άσφαιρους αφορισμούς. Και γιατί, εκεί που η κοσμοπολίτικη ή η άλλη, Αριστερά απευθύνεται στην κοινωνία με τον δείκτη υψωμένο διδακτικά και συνήθως για να την κατακεραυνώσει, ο Καρατζαφέρης που έχει χτίσει κι αυτός όπως ο Ψωμιάδης το προφίλ του αυτοδημιούργητου "που λέει αλήθειες", πηγαίνει και την χτυπάει συνωμοτικά στην πλάτη. Δείτε τι έγινε στην οδό Αναγεννήσεως στη Θεσσαλονίκη, όπου οι περίοικοι αντιδρούσαν σφοδρά στην εγκατάσταση μιας μονάδας απεξάρτησης του ΟΚΑΝΑ. Εγκλωβισμένη σε μια παρωχημένη ρητορική χωρίς εμπράγματες αντιστοιχίες και δυσκολεύεται να διακρίνει προτεραιότητες, η Αριστερά δεν τόλμησε να αναγνωρίσει την δεινή θέση των ανθρώπων και να προτείνει θαρραλέες λύσεις που θα μετέφεραν σε άλλο γήπεδο το άθλιο παιχνίδι. Κι όταν πριν απο 4-5 χρόνια ήρθε στη Βουλή ο πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ, ένας νηφάλιος και καταρτισμένος άνθρωπος, που φυσικά δεν ανήκε στην Δεξιά, τους είπε όσο πιο καθαρά μπορούσε οτι οι άνθρωποι αυτοί φωνάζουν γιατί έχουν δίκηο...
Εντάξει είναι παραδοσιακά συντηρητικός ο κοινωνικός ιστός της Θεσσαλονίκης, αλλά μήπως εξηγείται και έτσι η θεαματική διείσδυση στον λαϊκό κόσμο του ΛΑ.ΟΣ;
Γνώστης των κανόνων του θεάματος ο Κατατζαφέρης λειτουργεί σαν πολιτικός κομφερανσιέ που ξέρει να μιλάει όπως αρέσει στο ακροατήριο. Γι΄ αυτό ακριβώς κινείται με επιδεικτική άνεση ανάμεσα στα άκρα του πολιτικού φάσματος , αλλάζοντας χωρίς ενδοιασμό ένδυμα κατά περίσταση: πότε για να επικαλεστεί σημεία των προκηρύξεων της "17 Νοέμβρη" με τα οποία συμφωνεί και πότε για να υπενθυμίσει απο...δημοκρατική ευαισθησία βεβαίως-βεβαίως, μέσα στο Κοινοβούλιο (σ.σ: το ναό της Δημοκρατίας! εξανέστησαν κάποιοι που δεν αδειάζουν να αποπατούν εκεί μέσα) την δικτατορία που χάρισε χρέη στους αγρότες!
Τι παραπάνω νομίζετε οτι συζητάνε στα καφενεία της χώρας; Όσα περίπου λέει κι ο Καρατζαφέρης ψαρεύοντας θύματα απ΄ όπου μπορεί.
Κι αφού η παρακμασμένη και νωθρή πολιτική τάξη, του παραχωρεί με απερίσκεπτη γενναιοδωρία τόση άπλα, γιατί να μην αδράξει την ευκαιρία; Η κοινωνική μαγιά υπάρχει-αυτό που έλειπε στην Ακροδεξιά, ήταν μια ελκυστική προσωπικότητα να την ζυμώσει.
Ο,τι λοιπόν δεν κάνουν οι πολιτικές δυνάμεις που ορκίζονται στις διάφορες μορφές της Δημοκρατίας, είναι αστείο να το απαιτούμε απο την ξεσαλωμένη ιδιωτική τηλεόραση, η οποία εδώ που τα λέμε αν ήθελε πολύ εύκολα θα μπορούσε να τον κάνει ρόμπα.
Αλλά για ποιόν λόγο; Τα νούμερα της Ακροδεξιάς, πέρα απο την συμβολή τους στην τόνωση της τηλεθέασης για την ώρα βολεύουν αφού συντηρούν ένα ενοχλητικό χώρο υποδοχής δυσαρέσκειας στο μαλακό υπογάστριο της Δεξιάς,(συμφωνώ με τον κ. Κουκουζέλη) η οποία, πάντως, βολεύεται κι αυτή με τη σειρά της, καθώς εμφανίζεται ως κραταιά και ηγεμονεύουσα δύναμη σε τούτον τον ανεξερεύνητο χυλό του "μεσαίου χώρου". Μήπως όποτε χρειαστεί τις ακροδεξιές εφεδρείες θα δυσκολευτεί να τις ξανασυναντήσει;
Συνελόντι ειπείν τα πράγματα είναι απαισόδοξα, αλλά μόνον ένας ηλίθιος μπορεί να προσβλέπει στο μέλλον με αισιοδοξία. Με το συμπάθειο που μακρυγόρησα εγκληματικά...

avakas είπε...

μα όλοι ξέρουν τι θα πει ένας κουκουές πριν καν μιλήσει, τι να λέμτώρα, δυστυχώς έτσι είναι.
(όχι πως κανένας άλλος ξαφνιάζει, αλλα πλέον το κκε είναι ένα κομα εμφωλευμένο σε loop)

Γιώργος Χατζηδημητρίου είπε...

Άβακα δεν την καταλαβαίνω την λογική σου. Δηλαδή για να σκοτώνουμε την πλήξη μας πρέπει να μοιράζουμε απαγορευτικά και μάλιστα προληπτικώς; Εξάλλου, όσο προβλέψιμο κι αν είναι το ΚΚΕ, λέει διαφορετικά πράγματα απο τους άλλους.
Κοινότοπο, αλλά μην ξεχνάς, οτι οι συχνότητες είναι δημόσιο αγαθό και σύμφωνα με το Σύνταγμα όλα τα κόμματα πρέπει να είναι ίσα έναντι της τηλεδημοκρατίας...

ΠΑΡΤΙΖΑΝΑ είπε...

Επειδή το ΚΚΕ δεν το παίζουν τα κανάλια, επειδή δεν διαβάζουν Ριζοσπάστη, ούτε μπαίνουν έστω στη σελίδα του ΚΚΕ για να μάθουν τι λέει κι αυτό το κόμμα για το χ ή ψ ζήτημα, αναρωτιέμαι πώς όλοι αυτοί που λένε ότι το ΚΚΕ λέει όλο τα ίδια, πώς διάλο το ξέρουν?!
Το ΚΚΕ δεν πάει στο Μέγκα γιατί σέβεται τον εαυτό του και την ιστορία του, όπως είπε και σε σχετική ανακοίνωση κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου και καλά έκανε.Στα άλλα κανάλια πάει, όταν το καλούν.
Γιατί προβάλουν το ΛΑΟΣ;Γιατί θέλουν να βάλουν τον κόσμο σε ανώδυνα κανάλια (οδυνηρά για εμάς)για το σύστημα. Τι πιο ωραίο και αποπροσανατολιστικό να νομίζεις ότι δεν έχεις δουλειά επειδή στην πήρε ο Αλβανός. Τι πιό αποπροσανατολιστικό να νομίζεις ότι το παιδί σου κινδυνεύει επειδή κάποιοι δε θέλουν παρελάσεις και όχι επειδή θα μείνει τούβλο στο σχολείο που φτιάχνουν και ξεπουλάνε.Τι πιο ΄βολικό να πιστεύεις ότι το "όνομα είναι η ψυχή σου" την ώρα που παίζει να ξυπνήσεις την επόμενη μέρα και το σούπερ μάρκετ σου να είναι στην απέναντι γραμμή των συνόρων.
Γιατί προβάλλουν το ΛΑΟΣ;Για να δούμε τι έγινε στη Γαλλία πριν λίγα χρόνια με τον Λεπέν και τι γίνεται και τωρα, που τους σάρωσε όλους ο Σαρκοζί.
Αλλά δεν είναι μόνο το ΛΑΟΣ..Για δείτε ποιοί είναι και τι είναι αυτοί που βγάζουν λάδι τον Μεταξά, τον Τσολάκογλου και τους ταγματασφαλίτες (και δεν μιλάω για τον άδωνη τον ηλίθιο, αλλά για "πανεπιστημιακούς"και καλά. Στο βιβλίο Ιστορίας ποιό ήταν το πρόβλημα, το ότι δεν υπήρχε κρυφό σχολείο (που δεν υπήρχε έλεος!) ή ότι άμα έλεγε ότι υπήρχε κρυφό σχολείο θα καλλιεργουσε τον εθνικισμό;αυτό ήταν το πρόβλημα ή ότι καταστρατήγησε κάθε έννοια επιστημονικότητας;Άρα η προβολή του ΛΑΟΣ και η επίσης υπερβολικά προβαλόμενη κόντρα ΛΑΟΣ ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ κάνει τον κόσμο να χάνει το κύριο.
θέλω να πιστεύω ότι αυτό που έλεγε ο ποιητής ισχύει Όσα γραφτα κι αν θα καψουν , στο φως δε βάζουν φωτιά!
Σόρρυ για το σεντόνι!

kukuzelis είπε...

Κύριε Χατζηδημητρίου, με εμπνέετε.

Γιώργος Χατζηδημητρίου είπε...

Κύριε Κουκουζέλη, είναι τιμή μου. Αυτό βέβαια, δεν αποκλείει καθόλου την πιθανότητα να με υπερεκτιμάτε. Οφείλω μόνο να σας προειδοποιήσω καλοπροαίρετα, αν και ανυποψίαστος δεν είσαστε θαρρώ, εστέ επιφυλακτικός με το συνάφι μας. Σύμφωνα με μια τρέχουσα πλην βάσιμη εκδοχή και χωρίς να σερβίρω επαγγελματική αυθεντία, οι δημοσιογράφοι, ποιητές εξ ανάγκης άλλοτε ενός τετριμμένου και άλλοτε ενός καθημαγμένου, αλλά πάντως θνησιγενούς ημερήσιου λόγου, γράφουν κυρίως για όσα δεν ξέρουν.
Η γνώση κάποιων λίγων πραγμάτων τους κάνει συνήθως κυνικούς και ενίοτε δυστυχείς.
Τι να τα κάνεις τα λεφτά άμα δεν έχεις φράγκο;

Laskarina είπε...

Συμφωνώ με την πικρή αυτογνωσία του Γιώργου Χατζηδημητρίου για την αδιέξοδη καθημερινότητα του δημοσιογράφου. Άλλωστε τρανή απόδειξη αυτού αποτελεί το γεγονός ότι καταφεύγουμε στα "έδρανα" για να γράψουμε τις απόψεις μας και όχι ότι βολεύει όσους μας πληρώνουν, την οπτική μας για τα ΄πράγματα και όχι τα στρογγυλέματα και τις απλουστεύσεις.
Τουλάχιστον όμως εδώ ανοίγει πραγματικά κουβέντα και επιτυγχάνεται επικοινωνία. Τρέξτε επικοινωνιολόγοι και άλλες ειδικότητες να μας το εξηγήσετε.