Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2007

Κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας.

Απανωτά χαστούκια τρώει η ελληνική κοινωνία. Κάθε βδ0μάδα ίσως και συχνότερα σπάει ένα κακό σπυρί με πύον που δεν το φρόντισε κανείς, δεν το πρόλαβε και κακοφόρμησε. Τα ΜΜΕ το προβάλλουν μετ' επιτάσεως για 3-4 μέρες (όσο κρατάει ένα θαύμα) και αμέσως το ξεχνάμε, περνάει στα ψιλά και μετά εξαφανίζεται. Όμως όλα αυτά μαζί και ένα-ένα χωριστά μας αποκαλύπτουν ότι το βαθύτερο πρόβλημα της χώρας είναι κοινωνικό και όχι οικονομικό ή πολιτικό. Το πιο πρόσφατο τα περίφημα Ζωνιανά και η ελληνική κοινωνία παρακολουθεί το θέμα, έτοιμη να περάσει με ευκολία στο αμέσως επόμενο. Έχουν προηγηθεί σημεία και τέρατα.
Όλα μαζί τα κακά σπυριά που ανοίγουν ταυτόχρονα και προκαλούν αηδία δεν γίνεται να τα αγνοήσεις. Σε πνίγουν και μεγαλώνουν όσο συνεχίζουμε να παρατηρούμε άπραγοι και να κάνουμε κριτική στην εξουσία ότι δεν τα αντιμετωπίζει κάνοντας δήθεν ότι ανοούμε πώς και η εξουσία είναι συνθετικό του κοινωνικού προβλήματος επι χρόνια.
Ζαλίζεσαι όταν καταλαβαίνεις ότι δεν ξέρεις απο πού να αρχίσεις. Για ένα πράγμα όμως είμαι βέβαιη. Δεν έχει κανένα νόημα να γκρινιάζουμε λέγοντας το μονότονο "τι κάνει το κράτος;"
Ε, λοιπόν το κράτος δεν κάνει συντονισμένα και οργανωμένα τίποτα, ας το δεχθούμε. Πώς πρέπει λοιπόν να αντιδράσει η κοινωνία; Πιέζοντας την πολιτική εξουσία; Αντιδρώντας κατά περίπτωση και κατά πρόβλημα οργανωμένα και συντονισμένα; Δημοσιοποιώντας το κάθε πρόβλημα όπως μπορεί; Πιθανόν όλα αυτά μαζί και άλλα που δεν έχω σκεφθεί; Το σίγουρο είναι ότι ως κοινωνία παρατηρητών η ελληνική κοινωνία πάει από το κακό στο χειρότερο.

10 σχόλια:

KitsosMitsos είπε...

Και η προσέγγιση είναι καθαρά επιδερμική, γι αυτό και κρατάει 3-4 μέρες μόνο. Έχει αίμα, σεξ, ίντριγκα; Πουλάει. Είναι σημαντικό - βλέπε περιβάλλον κτλ; Ξεχνιέται αμέσως.
Έτσι είναι γιατί έτσι τα τρώμε. Στο χέρι μας είναι να αλλάξουν.

Γιωργος Μανουσακης είπε...

η προσέγγιση των ΜΜΕ μπορεί να είναι επιδερμική, στην περίπτωση όμως του Μυλοποτάμου η δημοσιότητα βοήθησε ώστε η κυβέρνηση να ξεκινήσει να κάνει αυτά που έπρεπε να είχαν γίνει εδώ και χρόνια. Βέβαια αν δεν είχε τραυματιστεί σοβαρά ο ειδικός φρουρός, τίποτα δεν θα γινόταν.

Δυστυχώς η διαφθορά των βουλευτών και των κομματαρχών είναι ένα φαινόμενο παγκόσμιο και διαχρονικό. Το θέμα είναι να υπάρχουν και κάποιοι σε θέσεις κλειδιά που να κάνουν αυτά που πρέπει όταν πρέπει.

Η κυβέρνηση θα δείξει ακόμα μια φορά αν είναι σοβαρή ή όχι ανάλογα με το πώς θα χειριστεί στο μέλλον το θέμα της εγκληματικότητας στο νησί μας. Πάντως η εμπλοκή του ΣΔΟΕ στις έρευνες ήταν για πολλούς εδώ στην Κρήτη μια ανέλπιστη και θετική εξέλιξη με αποτελεσματική στόχευση. Ας ελπίσουμε ότι θα συνεχίσουν έτσι.

αθεόφοβος είπε...

Και τον Αλ Καπόνε για φοροδιαφυγή τον έκλεισαν μέσα!

stathis είπε...

ατυχώς συμφωνώ, βέβαια μία τόσο διευθαρμένη κοινωνία, όπως των Ζωνιανών, δεν την ταπεινώνεις ούτε την γκετοποιείς, Η λύση κατά τη γνώμη μου είναι να της δώσεις την ευκαιρία να "νομιμοποιηθεί" για να επιβιώσει. Κάτι σαν αυτό που έκανε ο Πούτιν, για τους δικούς του λόγους βέβαια.

ΔΕ ΜΑΣΑΜΕ ΡΕ είπε...

Nομίζω ότι στο τέλος έδωσες την απάντηση στο ρητορικό ερώτημά σου.

Γιώργος Χατζηδημητρίου είπε...

Ένας- Ένας παιδιά...

Επειδή με ενοχλεί η προσέγγιση της Λασκαρίνας και όσων χρησιμοποιούν για τα φαινόμενα ιατρικούς όρους, έχω να πω αυτά:
Ευτυχώς η τάξη θα αποκατασταθεί. Οι ληστές των ορέων στα Ζωνιανά θα παταχθούν σκληρά, ώστε να μάθουν απο πρώτο χέρι οτι το μονοπώλιο της βίας, του λαθρεμπορίου και κάθε άλλης εγκληματικής δραστηριότητας ασκείται προνομιακά απο τις κρατικές αρχές. Κι ύστερα η ζωή μας θα έχει αλλάξει ξαφνικά σαν τα μαγικά σκηνικά του Φελλίνι κι όλοι μαζί θα πάμε ευτυχισμένοι στην παραλία. Αν το καλοσκεφτεί κανείς εκεί ακριβώς έγκειται ο κρυφός θαυμασμός μας και η νοσταλγία που νοιώθουμε γι΄αυτό που εκφράζουν τα Ζωνιανά. Μια λανθάνουσα ανυποταξία, με λάθος τρόπο και μέσα, απέναντι σ΄ ένα κράτος που θα το κολακέψεις πολύ αν το χαρακτηρίσεις σκέτα μπουρδέλο. Άϊντε να τελειώνουμε με δαύτα, να πάρουνε σειρά γι΄ απελευθέρωση τα Εξάρχεια και τα γήπεδα, όπου επίσης ανθεί η νοσηρότης κατά τον κύριο Πρετεντέρη που όλο και κάτι γνωρίζει περί αυτών...

Laskarina είπε...

Αντιπαρέρχομαι Γιώργο μου την ταύτιση μου με τον Πρετεντέρη που επιχειρείς.
Όταν αυτό που γράφω δεν γίνεται κατανοητό, φταίω προφανώς εγώ που δεν είμαι σαφής και δεν γράφω καλά.
Πάμε λοιπόν απο την αρχή.
Πρόθεση μου δεν ήταν να εστιάσω στην Κρήτη. Βλέπω γενικώτερα την Ελληνική κοινωνία να έχει πρότυπα της το εύκολο κέρδος χωρίς δημιουργία και με αδιαφορία αν αυτό καταστρέψει ή βλάψει τους υπόλοιπους. Βλέπω ακόμα την ελληνική κοινωνία να λικνίζεται στο ρυθμό του "ότι φάμε, ότι πιούμε κ.λ.π." και χωρίς να απαλλάσσω το υπεύθυνο κράτος και την πολιτική εξουσία θεωρώ και πολύ βολικό για όλους μας να λέμε ότι για όλα φταίει το κράτος, άρα εμείς μπορούμε χωρίς αρχές και ηθικούς φραγμούς να κάνουμε ότι γουστάρουμε και να το θεωρούμε και μαγκιά από πάνω. Νομίζω ότι μαγκιά είναι άλλα πράγματα.

Ανώνυμος είπε...

Νομίζω ότι μαγκιά είναι άλλα πράγματα.

Πράγματι, Λασκαρίνα, το πρόβλημα της Ελλάδας είναι πρωτίστως κοινωνικό. Που να πεις στην Ελλάδα πως μαγκιά είναι οι μαθητές της να μην πατώνουν στις αξιολογήσεις του ΟΟΣΑ (κλικ εδώ), η χώρα να μην πατώνει στη διαφθορά (κλικ εδώ), να είναι αποτελεσματική όπως άλλες της ΕΕ στην αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων... Αλλά είπαμε, αυτά είναι γιά τους κουτόφραγκους...

Γιώργος Χατζηδημητρίου είπε...

Λασκαρίνα ομορφιά μου , φοβάμαι πως έτσι πως αδιαφέρουμε ποτές δεν θα ιδωθούμε.
Θα μπορούσα να πω "α, γειά σου!" και να καθαρίζωμε, μιας και τα όσα λές, είναι σαν την διακήρυξη του Βενιζέλου: μπορεί να τα προσυπογράψουν όσοι περιφέρονται απο τη ΝΔ μέχρι τις παρυφές του ΣΥΝ.
Έβλεπα τις προάλλες τη Μάρα Ζαχαρέα, (μπορεί να ήταν ήταν και η Τρέμη, η Στάη ή και ο Ευαγγελάου, δεν θυμάμαι, αλλά δεν έχει σημασία)να ρωτάει με αναίδεια έναν ιθαγενή Ζωνιανό "γιατί δεν θέλετε αστυνομικό τμήμα στα χωριά σας;". Πρόσεξε, δεν τον ρώτησε αν θέλει να έχει υπηρεσίες υγείας, κοινωνική ασφάλιση, μόρφωση για τα παιδιά του και υποδομές. Τον ρώτησε για τσι μπάτσους! Εν τοιαύτη περιπτώσει που λένε και οι συνταξιούχοι φιλόλογοι, δεν έχω κανένα δίλημμα με ποιον να πάω, έχοντας πλήρη επίγνωση του κινδύνου. Και θεωρώ πιο επιζήμια τα "Αρμάνια" οπου συχνάζουν στο "Ντα Κάπο" έχοντας παρκάρει απέναντι τα 270 άλογα τη Μερκεντέ
παρά αυτούς τους διαβόλους.
Για όνομα του Θεού, πάντως! Ξέρω καλά τι κάθαρμα είσαι γλυκειά μου για να σε παρομοιάσω με τον Πρετεντέρη. Αυτός μπροστά σου, είναι του κατηχητικού...

Greek Rider είπε...

Είμαστε από τους τελευταίους στην αυτοοργάνωση και τις ομάδες πολιτών. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να πιεστεί η πολιτική εξουσία προς μια επιθυμητή κατεύθυνση. Η δραστηριοποίηση σε ομάδες πολιτών είναι στην Ελλάδα ακόμη και παρεξηγημένη, στο εξωτερικό μπορεί και κατευθύνει πολλά πράγματα, υπάρχει ακόμη και μετοχικός ακτιβισμός που πιέζει για κοινωνικά ωφέλιμη δράση των επιχειρήσεων. Ή αλλιώς στη χώρα μας οι ομάδες πολιτών εξαντλούνται μόνο στο συνδικαλισμό και την οικολογία.