Πέτρος Δούκας, υφυπουργός Εξωτερικών: «250 από τα 300 μέλη του ελληνικού κοινοβουλίου, ψήφισαν ΝΑΙ. [..] Αν θεωρείτε, ότι το 83% της Βουλής δεν εκφράζει το λαϊκό αίσθημα, τη λαϊκή βούληση, τότε θεωρείτε ότι υπάρχει άλλο πρόβλημα, πολύ μεγαλύτερο από το θέμα της κύρωσης της συμφωνίας».
(τα αποσπάσματα είναι από τη συζήτηση (17/6/2008) των προτάσεων των κομμάτων της αντιπολίτευσης για διεξαγωγή δημοψηφίσματος επί της «μεταρρυθμιστικής συνθήκης της Λισσαβώνας».)
Είναι να απορεί κανείς με την ευκολία που οι κκ Γκιουλέκας και Δούκας χειρίζονται τους αριθμούς, προκειμένου να πείσουν.. Δεν είναι της παρούσης να επιχειρηματολογήσουμε για την ανάγκη συμμετοχής ή μη των πολιτών στη λήψη τόσων σημαντικών αποφάσεων όπως η κύρωση της συνθήκης της Λισσαβώνας. Εξάλλου, είναι απίθανο οι κκ Γκιουλέκας και Δούκας να μετέρχονταν τέτοιων επιχειρημάτων, εάν οι Ιρλανδοί (το άλλο ..1%) έλεγαν ΝΑΙ στη συνθήκη. Ας κάνουμε λοιπόν πέρα την πικρή σκέψη ότι, με τέτοια επιχειρήματα, υποσκάπτουμε το δικαίωμα μικρών (όπως η Κύπρος) ή μικρομεσαίων (όπως η Ελλάδα) κρατών-μελών να θέτουμε βέτο λόγω ..μεγέθους. Ας ακολουθήσουμε απλά το «πνεύμα» των κκ Γκιουλέκα-Δούκα.
Στις εθνικές εκλογές του 2007 συμμετείχαν το 74,1% των 9,9 εκατομμυρίων εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους. Υπέρ της ΝΔ ψήφισαν το 41,8% (επί του 97,3% ων εγκύρων ψηφοδελτίων), δηλαδή 3 εκατομμύρια ψηφοφόροι. Μπορεί λοιπόν κάποιος να ισχυριστεί ότι αυτό «ισοδυναμεί με λιγότερο από 27,4% του συνολικού πληθυσμού της Ελλάδας* (30,2% των εγγεγραμμένων), το οποίο ουσιαστικά-το λιγότερο, δηλαδή, από το ένα τρίτο- καθορίζει τις τύχες περίπου 11 εκατομμυρίων Ελλήνων».
Αντιστοίχως, το ΠΑΣΟΚ, το οποίο ζητά δημοψήφισμα αλλά τάσσεται ομόθυμα υπέρ της συνθήκης, έλαβε το 38,1% των εγκύρων ψηφοδελτίων (2,7 εκ ψήφους), ποσοστό που ισοδυναμεί με λιγότερο από 24,8% του συνολικού πληθυσμού..
Με τη λογική Γκιουλέκα-Δούκα, τα δύο αυτά κόμματα απολαμβάνουν την αποδοχή του μισού πληθυσμού και κάτι ..ψιλά (55%), αλλά διαθέτουν, σύμφωνα με τον υφυπουργό Εξωτερικών, το 83% των βουλευτών! Βεβαίως, εάν ίσχυε η απλή αναλογική, η ΝΔ θα διέθετε 125 βουλευτές, το ΠΑΣΟΚ 114, τα άλλα κόμματα 61 βουλευτές, και, το πρόβλημα του κ. Δούκα θα ήταν πολύ διαφορετικό.
*Ο πληθυσμός της Ελλάδας σύμφωνα με την απογραφή της ΕΣΥΕ το 2001 ανερχόταν σε 10.964.020.
4 σχόλια:
Και πού να βρείς πόσες έδρες του Ιρλανδικού Κοινοβουλίου έχουν τα Ιρλανδικά Κόμματα που λέγανε ΝΑΙ στην Ευρωσυνθήκη...
Ανταποκρινόμενος στο πνεύμα του κκ Αθλίου από πάνω, (συγγνώμη για το κκ), έχω να προσθέσω τα εξής: Δε λες καλά που βγήκε το "απαγορευτικό" και δεν εκτέθηκαν –εκ νέου- Γάλλοι, Ολλανδοί και λοιπές ευρωπαϊκές δυνάμεις; Δεν σε εντυπωσιάζει που στη χώρα μας ούτε καν δημοσκόπηση δεν έγινε από τις «εταιρείες»; Θα αντιτείνεις κανείς: Ποιος θα τη ζήταγε; Τι θα ρωτούσαν, αφού ο λαός δεν μπορεί να κατανοήσει τα «πολύπλοκα κείμενα»; Εάν λάβουμε, δε, τοις μετρητοίς την παραδοχή πρώην υπουργού της ΝΔ ότι πάνω από τους μισούς βουλευτές δεν γνωρίζουν τα βασικά της συνθήκης, μήπως τελικά, τη Λισσαβώνα δεν την «ψήφισε» ούτε ο λαός ούτε οι βουλευτές του, αλλά κάποιοι άλλοι; Βεβαίως, όπως προείπαμε, όλα αυτά είναι απλώς αθλιότητες..
Εγώ είδα μία δημοσκόπηση (δε θυμάμαι ποιανού, αναδημοσιευμένη στο Ριζοσπάστη την είδα) που έδινε περίπου 35% ΝΑΙ και 21% ΟΧΙ. Και οι υπόλοιποι αναποφάσιστοι...
Βεβαίως είναι αθλιότητες όμως!
Και πρόσεξε πώς μιλάς, γιατί διακυβεύονται εθνικά συμέροντα... :-)
Πράγματι, που έλεγε ο ΑΠ. Στο «Ρ» (14/6, σ.6) δημοσιεύτηκε άρθρο με τίτλο «Μειοψηφία στο λαό είναι οι υποστηρικτές της αντιδραστικής ευρωσυνθήκης της Λισαβόνας», για την τηλεφωνική δημοσκόπηση της Μέτρον Ανάλυσις σε 1.000 ανθρώπους για τον ΑΝΤ1, η οποία έδινε 36% υπέρ της συνθήκης, 21% κατά, 31% ότι «δεν έχει ακούσει τίποτα» και 13% «δε γνωρίζει - δεν απαντά».
Ρώτησα σχετικά συνάδελφο μου, που συνεργάζεται με άλλη εταιρεία δημοσκοπήσεων, ο οποίος μου επισήμανε ότι θέτει κανείς ερωτήματα στους πολίτες εφόσον εκείνοι είναι σε θέση να τα απαντήσουν.
Στην περίπτωσή μας το 31% που παραδέχονται ότι δεν έχουν ακούσει τίποτα, με το 13% που τσεκάρουν την επιλογή «δεν ξέρω/ δεν απαντώ» δίνουν ένα όχι ευκαταφρόνητο 44% ανθρώπων που –χωρίς δική τους ευθύνη- αγνοούν τη συνθήκη.
Εάν προσθέσουμε και το λεγόμενο «acquiescence effect» δηλαδή την τάση των ερωτώμενων να «απαντούν θετικά προκειμένου να είναι αρεστοί», τότε..
Σε κάθε περίπτωση, ούτε στο λαό υπάρχουν ποσοστά «83%», ούτε μπορεί να θεωρείται αναμενόμενη η υπερψήφιση της συνθήκης σε δημοψήφισμα..
Αλλά όπως αφήσαμε και πριν να εννοηθεί, «κάποιοι ξέρουν καλύτερα» και κάποιοι άλλοι «φοβούμαστε όλα αυτά που θα γίνουν για μας χωρίς εμάς»..-
Δημοσίευση σχολίου